10°C
Mostar 17°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 11°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

06.06.2020 / 13:13 Kultura - Strajo Krsmanović

Ministarstvo kulture Kantona Sarajevo 'produžava' život Galeriji

Ministarstvo kulture Kantona Sarajevo 'produžava' život Galeriji
Foto: FENA - Vijesti.ba

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine imala je brojne i zanimljive planove za buduće izložbe, poput postavke radova Milomora Kovačevića Strašnog i retrospektivne izložbe Selme Selman.

Međutim, period pandemije koronavirusa je sve poremetio. U Umjetničkoj galeriji rade koliko mogu ali, kako u razgovoru za Fenu ističe direktor te institucije Strajo Krsmanović, bitni su i posjetioci koji se u galeriju polako vraćaju.

Tako posjetiocima Galerija može ovih dana da ponudi stalnu postavku te izložbu "Koma" Nebojše Šerića Šobe.

Govoreći o planovima za planirane izložbe, Krsmanović kaže da je sad sve neizvjesno.

- Selmi Selman su npr. pomjereni svi njeni termini, moraće sad da se prestroji a i mi zajedno s njom. Tako da u ovom momentu ne znamo kad će izložba biti. Mi želimo i vjerujemo da će ona biti postavljena ali ne zna se kad. Jednako i sa Strašnim, pošto je njegova izložba vezana za zavod "Drin" iz Fojnice. Te će izložbe biti sigurno al ne možemo reći kad. Zavisi od uslova i okolnosti - ustvrdio je Krsmanović.

Umjetnička galerija BiH sada radi od 10 do 14 sati, a Krsmanović kaže da će radno vrijeme vremenom biti produženo.

- Ravnamo se prema interesovanju posjetilaca. Naročito turista, tako da ćemo se vjerovatno nakon polovine juna ili od 1. jula vratiti na standardno radno vrijeme do 20 sati te rad subotom - podvukao je.

Kad je riječ o finansijskoj situaciji ona je, smatra Krsmanović, dramatična.

- Već nemamo na računu novaca za iduću platu. Ministarstvo civilnih poslova BiH neće imati grant, jer nije usvojen budžet i očigledno neće ni biti. Preostaje tanka nada da će Ministarstvo kulture Federacije raspisivati grant. U ovom momentu ništa se ne zna. Jedino što imamo izvjesno je 80.000 KM od Kantona Sarajevo. To je stalna podrška Ministarstva kulture institucijama kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu - naveo je direktor Umjetničke galerije BiH.

On je podvukao da ta sredstva očekuju ovih dana te da će im ona "produžiti" život za dva mjeseca.

- Iza toga nemamo nikakvu izvjesnost. Imamo razgovore s ministrom kulture u Kantonu i izraženu njegovu dobru volju i dobru ideju da se ta podrška znatno poveća - kazao je Krsmanović.

Ministar kulture i sporta u Kantonu Sarajevo, navodi on, tražio je podatke o troškovima Umjetničke galerije i drugih institucija kulture.

- On traži način da se u rebalans budžeta unese ovih sedam institucija kao podrška Vlade Kantona Sarajevo u visini sredstava koji bi pokrili ono što zovemo goli život. Umjetnička galerija BiH preživljava sa oko 400.000 KM godišnje. Ako bi se to moglo obezbijediti od Kantona Sarajevo to bi nas vratilo u život - zaključio je u razgovoru za Fenu direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović.


(Vijesti.ba / FENA)


Izdvajamo