12°C
Mostar 14°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

06.06.2020 / 16:30 BiH - Podrška svjetskoj reakciji

Antirasistički performans u Tuzli: Rasizma ima i na našem području

Antirasistički performans u Tuzli: Rasizma ima i na našem području
Foto: Tuzlanski.ba

Danas je u Tuzli na platou kod Meše Selimovića i Ismeta Mujezonovića održan antirasistički performans kao znak podrške svjetskoj reakciji protiv ubistva amerikanca George Floyd od strane policajca.

Građanaka Tuzle Merisa Okanović je za medije kazala kako rasizma ima i u Tuzli odnosno u Tuzlanskom kantonu.

- Odlučila sam podržati današnje okupljanje i protest iz razloga što i ovdje gdje mi živimo rasizam je također prisutan. Nije rasizam samo onaj koji se dešava u SAD, to je bila samo kap koja je prelila čašu. Ovdje je rasizam itekako prisutan prema migrantima, romskoj populaciji i drugim marginalizovanim grupama koje se isključuju iz javnog života. Javnost ovdje ne prepoznaje rasizam. Međutim, mi mladi se trebamo boriti protiv toga, a tu nam treba više prostora u medijima – kalaza je Okanović.

Današnji performans u Tuzli izveden je na način da je neformalna grupa građana zajedničkim klečanjem na jednoj nozi pružila podršku afroamerikancima u SAD-u koji su kako je rečeno i danas u toj zemlji građani drugog reda.

Jedan od učesnika današeg protesta bio je penzioner Sinan Alić.

- Ovdje na našem području rasizam nije obojeni nego je onaj Hrvat, Bošnjak i Srbin to je jedna vrsta rasizma koja nažalost funkcionište i u Parlamentu. Upravo u Parlamentu imamo jednog čovjeka koga neki smatraju Bogom. Dakle, to je jedna ludorija. Međutim, na sreću mi ovdje nemamo posljedice kakve imaju afroamerikanci u Americi. Danas čitav svijet kleči i red je da se solidariše i Tuzla. Na kraju krajeve Tuzla ima bistu Martina Luthera Kinga – kazao je Alić.


(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo