10°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 8°C

30.06.2020 / 18:06 BiH - Sarajevo

Još 64 porodilje dobile novčanu podršku Općine Centar

Još 64 porodilje dobile novčanu podršku Općine Centar
Arhiv / Vijesti.ba
Danas je velikoj sali Općine Centar organizovano uručenje jednokratnih novčanih pomoći porodiljama sa područja središnje sarajevske općine.

U ime Općine Centar i načelnika dr. Nedžada Ajnadžića uručenju pomoći za porodilje su prisustvovali savjetnici načelnika Osmo Babić i Bećir Sirovina, predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić, te Amra Sabrihafizović-Hajdarević i Selma Ćenanović iz Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti.

U skladu sa instrukcijama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva zbog pogoršanja epidemiološke situacije u našoj zemlji, uručenju pomoći prisustvovalo je desetak porodilja, a jednokratne novčane pomoći za sve porodilje će biti uplaćene na žiro račune.

Ovom prilikom je dodijeljeno 16.900 KM, od čega po 200 KM na račune 34 porodilje za rođenje prvog djeteta, po 300 KM na račun 20 porodilja za rođenje drugog djeteta, po 400 KM na račune devet porodilja po osnovu rođenja trećeg i svakog narednog djeteta, te 500 KM jednoj porodilji po osnovu rođenja blizanaca.

Osim jednokratnih novčanih pomoći, Općina je obezbijedila i higijenske pakete za novorođenčad koji sadrže prirodne proizvode (kupku, šampon i kremu za njegu kože).

Predsjedavajuća Karačić je podsjetila da Općina Centar projekat dodjele novčanih pomoći porodiljama uspješno realizira od 2013. godine, a sa ciljem poboljšanja nataliteta na području ove lokalne zajednice.

-Meni je iznimna čast i zadovoljstvo da vas pozdravim u ime Općine, Općinskog vijeća Centar i u svoje lično ime. Želim vam svima puno sreće u životu, a vrata ove lokalne zajednice su vam uvijek otvorena. Još jednom vam čestitam na prinovama i ovo druženje ćemo nastaviti praktikovati i ubuduće, kazala je predsjedavajuća Karačić.

Među današnjim dobitnicima pomoći je bila i Sanela Gluhović koja je prije nešto više od dva mjeseca rodila četvrto dijete, dječaka Aldina.

-Izuzetno mi je drago biti danas ovdje i veoma je pohvalno što Općina Centar na ovaj način podržava porodilje, a samim time i natalitet. S obzirom da sam rodila četvrto dijete, ova novčana pomoć mi mnogo znači. Novac ću iskoristiti za kupovinu pelena i ostalih potrepština za novorođenče, istakla je Gluhović.

U ovogodišnjem budžetu Općine Centar za jednokratne novčane pomoći porodiljama obezbijeđeno je 100.000 KM te dodatnih 20.000 KM za nabavku higijenskih paketa.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo