22°C
Mostar 29°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 25°C
Bihać 26°C
Powered by Dark Sky

04.07.2020 / 18:28 BiH - Inspektori izvršili nadzor

Otpad u Drvaru i B. Grahovu nije uskladišten prema propisima

Otpad u Drvaru i B. Grahovu nije uskladišten prema propisima

Federalni urbanističko-ekološki inspektorat danas je izvršio nadzor kod operatora "Krom reciklaža" d.o.o. Drvar. Razlog je deponovanje uvezenog neopasnog tekstilnog otpada predviđenog za reciklažu na području općina Drvar i Bosansko Grahovo.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma, na čiji je zahtjev pozvana inspekcija, saopćilo je da je “Krom” bio obavezan da otpad odveze u kompaniju u kojoj bi odmah bila reciklirana.

- Inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da privredni subjekt "Krom reciklaža" posjeduje dozvolu za upravljanje otpadom izdatu kod kantonalnog ministarstva te da je 14 šlepera neopasnog tekstilnog otpada uvezeno i istovareno na više lokacija - saopćeno je iz Inspektorata.

Konstatirano je da otpad nije uskladišten na okolinski prihvatljiv način, kao i da operator upravlja otpadom bez nadzora.

Utvrđeno je i da pogon i lokacija, koji se pominju u dozvoli, ne odgovaraju stanju na terenu, odnosno, oprema i mašine za reciklažu ne postoje na lokaciji uskladištenja otpada.

Inspektori su uzeli uzorke otpadnog materijala radi analize.

- Postupajući inspektor je subjektu nadzora naložio da do četvrtka, 9.7.2020. godine, Federalnoj upravi za inspekcijske poslove dostavi detaljan izvještaj o uvozu i prijem otpada te lokacijama odlaganja.

Nakon uvida u zatraženu dokumentaciju, federalni inspektori će poduzeti mjere iz svoje nadležnosti o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena - navodi se iz Inspektorata.(Vijesti.ba)

Izdvajamo