24°C
Mostar 28°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 26°C
Bihać 26°C
Powered by Dark Sky

14.07.2020 / 18:33 Svijet - MVP Azerbejdžana

Azerbejdžan: Napadi Armenije dio agresivne politike

Azerbejdžan: Napadi Armenije dio agresivne politike
Foto: FENA
Namjerno vršenje napada na azerbejdžansko civilno stanovništvo i pucnjava armenskim teškim oružjem je jasna manifestacija fašizma i barbarstva. To je dio agresivne politike Armenije, navodi se u saopćenju ministarstva vanjskih poslova Azerbejdžana povodom nedavne eskalacije sukoba između tih dviju zemalja.

U saopćenju, Azerbejdžan optužuje Armeniju za zločine protiv čovječnosti, podsjećajući na stradanja civila tokom sukoba između tih dviju zemalja 1992. i 2016.

- Pored toga što kontinuirano granatiraju azerbejdžanska naselja upotrebom teškog naoružanja, armenske oružane snage, takođe nanose ozbiljnu štetu ekonomiji, imovini i infrastrukturi ove zemlje - navodi se u saopćenju ministarstva.

Azerbejdžan napominje da takvim djelovanjem Armenija grubo krši međunarodno humanitarno pravo, uključujući Ženevske konvencije iz 1949. i svoje obaveze u vezi s tim.

- Pozivamo međunarodnu zajednicu da zauzme čvrst stav o napadima na azerbejdžansko civilno stanovništvo od armenskih vojnih jedinica - zaključuje se u saopćenju.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo