1°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

30.07.2020 / 18:42 Svijet - Kontroverzni prijedlog

Što stoji iza Trumpove šokantne ideje o odgodi izbora

Što stoji iza Trumpove šokantne ideje o odgodi izbora
Foto: AFP

"Univerzalnim glasanjem poštom (ne glasanjem onih koji su odsutni, što je dobro) izbori 2020. godine će biti NAJNEREGULARNIJI&NAJNEPOŠTENIJI u povijesti. To će biti velika sramota za SAD.

Odgodimo izbore dok ljudi ne budu mogli propisno i sigurno glasati???" Ovim je tvitom američki predsjednik Donald Trump samo potvrdio strahove svih promatrača da će pokušati na bilo koji način onemogućiti održavanje izbora u studenom ove godine.

Kako navodi The New York Times, to je prvi put da je Trump otvoreno rekao da izbore treba odgoditi. Kao razlog sada navodi epidemiju, ali, s druge strane, traži da se svakako otvore škole.

The Washington Post navodi da američki ustav daje ovlast regulirati "vrijeme, mjesto i način" izbora za Zastupnički dom i Senat, oba doma Kongresa. I samo je Kongres ovlašten mijenjati pravila. Nigdje to pravo nije ni spomenuto kao mogući dio predsjednikovih ovlasti. Ali, zato ustav čvrsto definira da predsjednikov mandat prestaje 20. siječnja u godini koja slijedi predsjedničkim izborima.

Čak i za gospodina Trumpa sugeriranje odgode izbora predstavljalo bi izvanredno kršenje predsjedničkog ugleda, a ova će najava samo dodatno povećati šanse da gospodin Trump i njegovi temeljni pristaše ne prihvate legitimitet izbora ako izgubi od bivšeg potpredsjednika Josepha R. Bidena. Tako je predsjednikov tvit objasnio The New York Times.

U SAD-u se u svim političkim krugovima raspravlja o mogućnosti da Trump i njegovi najbliži suradnici odluče na napustiti Bijelu kuću. Taj je narativ naglo počeo dobivati na snazi nakon što je podrška Trumpu u javnosti počela snažno padati zbog katastrofalno loše reakcije na izbijanje epidemije Covida-19.

Posljednje ankete govore da je Biden u prednosti čak 10 posto - no, kako je napisala Tea Trubić Macan iz Euractiv.hr, prije četiri godine je u ovo doba i Hillary Clinton imala toliku prednost ispred Trumpa. Optimisti bi rekli da su sada okolnosti drukčije, pesimisti da nam sigurno slijede četiri godine, a realisti da puno toga ovisi o predizbornim sučeljavanjima.

Trump je od kraja ožujka, kad se prvi put pojavila ideja o glasanju poštom za sve, čak 70 puta napao tu mogućnost. Njegov je tim vrlo zabrinut jer se boje da bi tako došlo do većeg odziva birača, što je jedan od preduvjeta za Bidenovu pobjedu.
Demokrati su pokazali da mogu i znaju brzo reagirati.

"Donald Trump je prestravljen. Zna da će izgubiti od Joea Bidena. Bit će potreban svatko od nas da se to dogodi. Vidimo se na biralištima 3. studenoga, Donalde Trump." Tako je odgovorila Kamala Harris, jedna od ključnih kandidatkinja za mjesto potpredsjednice u timu Joea Bidena.
Pad privrede za 30,6%

Tvit kojim Donald Trump poziva na odgađanje izbora nije slučajno objavljen danas. Jer upravo je danas objavljeno da je američka ekonomija u drugom kvartalu pretrpjela najteži pad od 1940-ih godina (dakle, doba Drugoga svjetskog rata).

Bruto domaći proizvod smanjio se za 9,5% u drugom kvartalu u odnosu na prvo, što je pad jednak godišnjem tempu od 32,9%, pokazala je procjena Ministarstva za trgovinu. To je najbrži godišnji pad na kvartalnoj razini još od 1947. godine, ali tu je i dobra vijest: analitičari su predviđali pad od 34,5%.

Zato i ne čudi objava od srijede: Američka središnja banka Fed ponovila je obećanje da će se koristiti svim raspoloživim alatima kako bi poduprla američko gospodarstvo i da će kamatne stope zadržati blizu nule koliko god bude potrebno da se gospodarstvo oporavi od posljedica koronakrize, istaknuvši pritom da će putanja gospodarstva značajno ovisiti o djelovanju virusa.

(Vijesti.ba / Jutarnji)

 

Izdvajamo