10°C
Mostar 12°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

31.07.2020 / 17:36 Regija - Obilježavanje akcije "Oluja"

Pupovac: Јoš nije donesena odluka o odlasku Miloševića u Knin

Pupovac: Јoš nije donesena odluka o odlasku Miloševića u Knin
Foto: Vijesti.ba

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac rekao je da još nije donesena definitivna odluka o odlasku u Knin na obilježavanje hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" predstavnika Srba u Hrvatskoj Borisa Miloševića, koji je i potpredsjednik hrvatske Vlade.

- Što se nas tiče, uskoro ćemo reći ono što sve zanima. Na putu smo ka tome, ali se i dalje usaglašavaju važni detalji - rekao je Pupovac, dodajući da su mu sasvim jasne reakcije javnosti.

On je istakao da je za sve Srbe, a posebno one koji su u Hrvatskoj ili iz Hrvatske, "Oluja" teška i bolna tema, te da je to istorijski gubitak koji je za razliku od nekih drugih teških stradanja, u ovom slučaju, kada je po srijedi srpska polulacija, nenadoknadiv.

Pupovac je naveo da su Srbi u Hrvatskoj nakon 25 godina od rata svjesni svega ovoga, možda više nego bilo ko drugi, jer nose sve terete hrvatsko-srpskih sukobljavanja u 20. vijeku i sva su se prelomila preko njihovih leđa.

- I uprkos svim iskušenjima, odlučili smo da na najtežem mjestu pokušamo da vidimo može li se izaći iz rovova, koji su u ratovima iskopani, a i dalje stoje otkopani. I da pritom učinimo sve da taj gest bude takav da nanese što je moguće manje prisjećanja na patnje, a da bude glas koji će priznati patnje sa one strane, sa koje do sada nije dolazilo - rekao je Pupovac za "Večernje novosti".

On je napomenuo da Srbi u Hrvatskoj, svjesnih svih rizika, razgovaraju o tome i stvaraju pretpostavke za to, a najveći teret u ovoj priči je na Borisu Miloševiću, koji je potpredsjednik Vlade Hrvatske, i koji je i sam, sa svojom porodicom, iskusio sve strahote ratnog stradanja Srba.

- Iz tog razloga želimo reći, da Boris ne ide da slavi, nego ide da žrtvuje sebe za to da i srpske žrtve budu priznate, da i srpske patnje budu priznate i da čujemo riječi žaljenja - rekao je Pupovac.

On je dodao da žele da mjesta koja su svi zaboravili, poput Grubora /gdje su nastradali Srbi/, posjete najviši hrvatski predstavnici, kao što se najavljuje da će doći potpredsjednik Vlade Tomislav Medved i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i kao što je premijer Andrej Plenković spreman da ode u Varivode.

Na pitanje šta je garancija da će Hrvati konačno priznati srpske žrtve, Pupovac kaže da razgovori koje su vodili i koje vode sa predstavnicima hrvatske vlasti predstavljaju osnovu za to.

- To je prvi put da se takvi razgovori vode, otvoreni i direktni. Nisu nimalo laki, ni za nas, ni za naše sagovornike. Da li postoje rizici? Postoje. Da li treba rizikovati? Ako ima šanse, treba - smatra Pupovac.

Pupovac kaže da, kao i svih ovih godina, predstavnici Srba obilaze mjesta stradanja i svjedoče stradanjima srpskog naroda na Baniji, Selištu, Kordunu.

On je najavio da će predstavnici Srba u Hrvatskoj u ponedjeljak, 3. avgusta, ići u Dvor na Uni, gdje su ubijena 63 psihijatrijska bolesnika, koji su u povlačenju iz Petrinjske bolnice, bili smješteni u školu u Dvoru na Uni, gdje su i pobijeni.

- To je jedan od puteva koji vodi preko Petrovačke ceste, gdje se desio egzodus Srba. Srbi će učiniti sve da se svuda podigne spomenik i mjesto za parastos Srbima, gdje bi došli i predstavnici hrvatske vlasti - dodao je Pupovac.



(Vijesti.ba / RTRS)

Izdvajamo