11°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

02.08.2020 / 22:48 Svijet - Nakon 21 sat putovanja

Astronauti se spustili na Zemlju u kapsuli SpaceX-a Elona Muska

Astronauti se spustili na Zemlju u kapsuli SpaceX-a Elona Muska
Foto: Screenshot - Vijesti.ba

Američki astronauti Bob Behnken i Doug Hurley, koji su pristigli na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) pomoću nove kapsule Crew Dragon Endeavour, privatne tvrtke SpaceX Elona Muska, spustili su se danas uspješno u Meksički zaljev.

 

 

Behnken i Hurley napustili su ISS kasno u subotu, a spustili su se nakon putovanja od 21 sat na obali Pensacole (Florida), kako je i predviđeno, u 14:48 po lokalnom vremenu, odnosno u 20:48 po srednjoeuropskom vremenu.

"U ime timova SpaceX-a i NASA-e, dobrodošli na planetu Zemlju. Hvala Vam što ste letjeli SpaceX-om", kazao je kontrolni tim SpaceX-a po spuštanju kapsule.

Kontrolni timovi NASA-e i SpaceX-a u Houstonu i sjedište SpaceX-a u Hawthorneu (Kalifornija) dali su posadi kapsule znak za deorbitiranje otprilike sat vremena prije slijetanja na obalu Pensacole (Florida).

Prilikom povratka u atmosferu kapsuli je bila usporena brzina s više od 28 hiljada kilometara na sat na oko 560 kilometara na sat, dok je prilikom spuštanja kapsula letjela 24 kilometra na sat.

Oklop kapsule izgrađen je tako da po povratku u atmosferu može izdržati temperaturu višu od 1900 stepeni, dok su Behnken i Hurley, noseći bijelo odijelo SpaceX-a, unutar kabine iskusili temperaturu od 29,4 stepena Celzija.

Posada će provesti do sat vremena plutajući unutar kapsule prije no što ih zajednički timovi za spašavanje SpaceX-a i NASA-e izbave iz kapsule i smjeste u helikopter.

Nakon toga će proći medicinske pretrage uoči povratka u NASA-in Johnson Space Center u Houstonu.

Prva je to NASA-ina misija s posadom koja je krenula na put iz SAD-a u posljednjih devet godina.
(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo