14°C
Mostar 14°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 18°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

05.08.2020 / 10:54 Svijet - Nakon ogromne eksplozije

Međunarodna pomoć krenula za Liban

Međunarodna pomoć krenula za Liban
Foto: Twitter / Vijesti.ba
Međunarodna pomoć u vidu medicinskog osoblja i opreme krenula je za Liban dan nakon što je ogromna eksplozija razorila bejrutsku luku, pri čemu je poginulo najmanje 100 osoba, a više od četiri hiljade je ranjeno.

Francuska vlada je saopćila da šalje dva aviona s desetinama radnika hitne pomoći, mobilnu medicinsku jedinicu i 15 tona opreme. Ured francuskog predsjednika Emmanuela Macrona navodi da bi ta pomoć trebala omogućiti medicinski tretman oko 500 žrtava.

Francuske mirovne snage stacionirane u Libanu, bivšem francuskom protektoratu, pomažu stradalim u eksploziji, saopćio je Macronov ured, javio je Associated Press.

Jordanska vlada navodi da će biti poslana vojna terenska bolnica koja uključuje potrebno osoblje, navodi Kraljevski dvor u saopćenju. Egipat je otvorio terensku bolnicu u Bejrutu za primanje ranjenika.

Češki ministar unutrašnjih poslova Jan Hamacek kaže da je Liban prihvatio ponudu za slanje tima od 37 spasilaca sa psima u Bejrut. Danska je ranije saopćila da je spremna pružiti humanitarnu pomoć Libanu, a Grčka navodi da je spremna pomoći libanskim vlastima "svim sredstvima kojima raspolaže".

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo