6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C

05.08.2020 / 17:37 Svijet - Sjevernoirski mirotvorac

John Hume sahranjen na skromnoj ceremoniji

John Hume sahranjen na skromnoj ceremoniji
Foto: Vijesti.ba

Sjevernoirski mirotvorac John Hume, koji će ostati upamćen po svojoj nepoljuljanoj predanosti nenasilju, sahranjen je na skromnoj ceremoniji u srijedu s koje su pročitane poruke podrške pape Franje, bivšeg američkog predsjednika Bila Clintona i još jednog laureata Nobelove nagraade za mir, Dalaj Lame.

Hume katolički tvorac mirovnog sporazuma na Veliki petak iz 1998. koji je okončao 30-godišnje sektaško nasuilje, hvaljen je zbog napora na dovođenju čelnika britanske regije razdirane krvoprolićem za pregovarački sol. On je preminuo u ponedjeljak u 83. godini.

Poštujući restrikcije radi sprečavanja širenja COVID-19, manje od 100 gostiju s maskama na licima, uključujući irskog premijera Micheala Martina i katoličke i protestantske čelnike Sjeverne Irske, okuplio se oko velike katedrale Svete Eugenije u Humeovom rodnom Derryju.

U porukama koje je pročitao biskup Donal McKeown, papa Franjo je pohvalio Humeove neumorne napore na promoviranju mira, Dalaj Lama je pomenuo njegovu duboku uvjerenost u snagu dijaloga, dok su Clinton i njegova supruga Hillary izrazili tugu gubitkom prijatelja.

Poštujući mjere suzbijanja pandemije, njegova porodica tražila je od ljudi da ostanu u kućama i da zapale svijeću za mir pred svojim vratima.

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je u svojoj poruci da je zapalio svijeću pred svojim uredom u Downing Streetu broj 10 u znak sjećanja na „diva od političara“.

Jedan od Humeovih sinova, Aidan, nije mogao prisustvovati sahrani zbog restrikcija i posmatrao ju je online iz svog doma u Massachusettsu.

- Da je tata ovdje, posmatrajući trenutne napetosti u svijetu, on ne bi propustio priliku da kaže nekoliko riječi - poručio je Humeov sin, John Hume Junior, okupljenima na sahrani.         

-  On bi govorio o našoj zajedničkoj ljudskosti, potrebi da poštujemo šarolikost i razlike, da štitimo i produbljujemo demokratiju i postavimo nenasilje u apsolutno središte - poručio je Humeov sin, prenisi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo