18°C
Mostar 19°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

05.08.2020 / 18:46 Svijet - Nakon eksplozije

WHO dostavila zračnim putem medicinsku pomoć u Liban

WHO dostavila zračnim putem medicinsku pomoć u Liban
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je u srijedu da je zračnim putem dostavila medicinsku opremu u Liban za 1.000 traumatskih intervencija i još 1.000 hirurških intervencija nakon eksplozije u Bejrutu.

Portparol WHO Tarik Jašarević izjavio je da će medicinske potrepštine prebačene zračnim putem iz „humanitarnog sjedišta“ u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima  biti korištene za liječenje opeklina i rana izazvanih razbijenim staklom i drugim krhotinama od eksplozije.

Zračni most je pokrenut nakon zahtijeva libanskog ministra zdravstva i očekuje se da medicinske potrepštine stignu u Liban navečer.

Jašarević navodi u emailu da WHO „stoji spreman da također pruži ostalu hitnu pomoć“.

U međuvremenu su ruski zvaničnici za vanredne sirtuacije saopćili da je prvi avion s medicinskim radnicima i opremom za improviziranu bolnicu napustio zemlju i na putu je prema Bejrutu. Još četiri leta trebala bi uslijediti u narednih 24 sata s novim spasiocima i medicinskim radnicima, kao i s opremom za laboratoriju za testiranje koronavirusa i zaštitnom opremom.

Oko 150 članova ruskog osoblja bit će poslano u Liban kako bi pomogli u bavljenju posljedicama eksplozije koje je razorila Bejrut, prenosi Associated Press.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo