18°C
Mostar 19°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

05.08.2020 / 18:53 Svijet - Bugarski premije

Borisov spreman podnijeti ostavku usljed protesta u Bugarskoj

Borisov spreman podnijeti ostavku usljed protesta u Bugarskoj
Foto: agencije - Vijesti.ba

Bugarski premijer Bojko Borisov sugerisao je danas da bi mogao podnijeti ostavku nakon višesedmičnih antivladinih protesta, ali da bi njegova administracija trebala da ostane do kraja mandata naredne godine.

Više hiljada Bugara protestuje od početka jula i neki su postavili šatorska naselja, blokiraju raskršća u Sofiji, optužuju premijera Borisova da je oslabio državne institucije u korist tajkuna.

Borisov nije objavio nikakve detalje, ali je izrazio želju da izbjegne raspad vlasti i raspuštanje parlamenta u vrijeme kada je privreda pogođena uticajem pandemije virusa korona.

On nije govorio o optužbama demonstranata, ali je naglasio da je njegova administracija naporno radila da bi smanjila krijumčarenje i da je naškodila interesima lokalnih oligarha.

"Spreman sam da odem sa funkcije bilo kada i ne želim nikakve tenzije zbog mene. Održaću razgovore sa koalicionom partnerima i ponudiću nekoliko opcija, uključujući i tu da ja odem sa funkcije, a da administracija nastavi sa radom", naglasio je Borisov.


(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo