8°C
Mostar 10°C
Tuzla °C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

15.09.2020 / 19:43 Svijet - Ruski ministar

Lavrov: Njemačka da zaustavi politizaciju slučaja Navaljni

Lavrov: Njemačka da zaustavi politizaciju slučaja Navaljni
Foto: Vijesti.ba

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov zatražio je danas od Njemačke, tokom telefonskog razgovora sa njemačkim ministrom spoljnih poslova Hajkom Masom, da zaustavi politizaciju slučaja ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog.

Ruska strana je spremna za saradnju na slučaju Navaljni, dodaje se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova, prenio je Reuters.

Navaljnom je pozlilo 20. avgusta u avionu, a njemačka vlada je saopštila da su njemački vojni toksikolozi otkrili da je Navaljni bio izložen nervnom agensu iz porodice "novičok".

Nakon toga, Berlin i njegovi zapadni partneri zahtijevali su od Moskve da razjasni okolnosti incidenta i upozorili su da će razmotriti moguće sankcije protiv Moskve.

Lavrov je takođe, iznio detaljno objašnjenje situacije u vezi sa Navaljnim u telefonskom razgovoru sa italijanskim ministrom spoljnih poslova Luiđijem di Majom.

U saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova navodi se da je italijanski ministar, na sopstveni zahtjev, dobio detaljno objašnjenje situacije u vezi sa Navaljnim.

U razgovoru je naglašeno da je, u cilju otkrivanja istine, neophodno da njemački specijalisti dostave Moskvi biomaterijal, zvanične izvještaje o rezultatima testova, kao i da uspostave profesionalnu saradnju sa ruskim ljekarima, prenosi TASS.

(Vijesti.ba / Tanjug)

Izdvajamo