14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

16.09.2020 / 20:16 BiH - Posjeta Zagrebu

Plenković s Dodikom o važnosti povratka prognanih Hrvata

Plenković s Dodikom o važnosti povratka prognanih Hrvata

Glavna tema razgovora predsjednika Vlade Hrvatske Andreja Plenkovića i  člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika bila je dalji razvoj saobraćajnog povezivanja Hrvatske i BiH, s posebnim naglaskom na izgradnju novog drumskog mosta kod Gradiške i pristupnih saobraćajnica, saopšteno je iz Vlade Hrvatske nakon današnjeg sastanka u Zagrebu.

- Taj most je zajednička investicija Hrvatske i BiH kojom će se bitno povećati volumen i protočnost prometa ljudi i robe, na korist obje zemlje - naglašava se u saopštenju.

Iz Vlade Hrvatske navode da je Plenković "razgovarao na radnom sastanku u Banskim dvorima s Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva BiH".

- Plenković je istakao važnost povratka prognanih Hrvata, kao i zaštite njihove imovine. Na sastanku je potvrđeno da će trasa auto-puta Banjaluka - Prijedor ići alternativnim pravcem, čime će se zaštititi imovina Hrvata na tom području i izbjeći rušenje njihovih kuća - dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da su Plenković i Dodik razgovarali i o snažnijoj privrednoj saradnji, ulaganjima, podršci Hrvatske evropskom putu BiH, te situaciji na jugoistoku Evrope, kao i o problemu nezakonitih migracija.

Osim sa Plenkovićem, Dodik se danas u Zagrebu sastao i sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem, a posjetio je i Sabornu crkvu i razgovarao sa Njegovim visokopreosveštenstvom mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo