4°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

19.09.2020 / 08:03 Regija - Predsjednik Crne Gore

Đukanović: Ako Amfilohije postavi i kamen biće mu srušen

Đukanović: Ako Amfilohije postavi i kamen biće mu srušen
Đukanović: Za CG ćemo se boriti i iz šume ako treba (Foto predsjednik.me)
Predsjednik države Milo Đukanović, gostujući na FACE TV, kazao je da nema razloga da u Crnoj Gori ne dođe do promjene vlasti.

On je istakao da će se za Crnu Goru boriti i šumi ako bude trebalo. Predsjednik je pozdravio Sporazum tri koalicije, jer su, kako kaže, njime potvrdili kapitalne projekte Crne Gore, iako sumnja u njegovu primjenu. Saopštio je da neće podnijeti ostavku na mjesto predsjednika i da nije izvodljiva zamisao Amfilohija da na Cetinju gradi hram.

"U nekom trenutku se dogodi splet okolnosti koje su dale presjek kakav su dale. Mi smo u budućem parlamentu zastupljeni sa jednim poslanikom manje u odnosu na većinu, to se blago pomjerilo, ali ne vidim u tome ništa dramatično i na neki kapitalan zaključak. Nema nikakvog odustajanja. Mi smo se dakle opredijelili da se borimo za novi sistem vrijednosti u Crnoj Gori. Mi smo kazali da smo obnovili nezavisnost, da bi nam nezavisna država bila uporište za političku borbu za nove vrijednosti. Te nove vrijednosti su brojne. Ali želim sa vama da podijelim tri takve vrijednosti."

On ističe da je jedno građanska država, drugo je multietnička demokratija i treća evropski sistem vrijednosti.

"Za te vrijednosti smo se 14 godina od obnove nezavisnosti borili kao vlast. Danas ćemo se za te vrijednosti još srčanije boriti iz opozicionih klupa“, kazao je Đukanović.

Dogodila se promjena vlasti koja potvrđuje demokratski kapacitet Crne Gore, ističe Đukanović.

"Zaista mislim da imamo razloga budemo ponosni na sve ono što smo uradili kao vlast", dodao je on.

„Maločas sam vam kazao, ovi koji će sada biti vlast i koji slave pobjedu, s pravom slave pobjedu. Pobijedili su na izborima. Dakle, imali su priliku da u proteklih 30 godina, u nebrojeno navrata, kažu: Izgubili smo. Dakle, to nisu kazali. Mi smo prvi put u ovoj poziciji, i kao što ste rekli, na opšte iznenađenje, zato što od strane naših političkih konkurenata u prethodnom periodu uglavnom satanizovani kao neko ko pobjeđuje na neregularnim izborima. Dakle, ovo će biti valjda prvi regularni izbori zato što mi nijesmo pobijedili. Dakle, ja samo govorim o tome. Ja vjerujem djelima. Dakle, Demokratska partija socijalista i ja, kao njen predsjednik smo, pokazali da istinski vjerujemo u vrijednosti koje verbalno zagovaramo. Dakle, mi ih zagovaramo, mi ih promovišemo, mi ih izgrađujemo, i mi se ponašamo u skladu sa njima. U tom trenutku, kada smo, zahvaljujući, kao što sam kazao spletu raznih okolnosti, ostali u manjini, priznali smo taj rezultat i naravno, nije nam padalo napamet da se služimo nekim naknadnim postizbornim političkim inženjeringom“, navodi on i dodaje:

Kaže i da se događalo ponekada, ne tako često, ali događalo se, više na lokalnom nivou, da tokom mandata neko od odbornika promijeni dres.

"Kada bi otišao iz naših redova u redove naše političke konkurencije, to s njihove strane bilo normalno i demokratski gest. Kad bi došao iz njihovih redova kod nas, to bi odmah cijela Crna Gora i međunarodna zajednica odjekivali od priče o političkoj korupciji. Dakle, želim da Vam kažem, sve to je sastavni dio još uvijek niskog nivoa demokratske kulture u našem društvu, sa kojim se mi kao promoteri evropske politike i evropskih vrijednosti u Crnoj Gori ne mirimo. Mi ne mislimo da Crna Gora i Zapadni Balkan trebaju da budu zauvijek na rubu evropskih događaja."

CG sastavni dio evropskog sistema

On ističe da DPS smatra da treba da bude sastavni dio savremene evropske civilizacije, evropskog sistema vrijednosti, evropske demokratije.

"Prema tome, moramo da damo prilog tome da pravilno čitamo ono što je slobodna volja ljudi koji odlučuju o tome ko će vršiti vlast u njihovom periodu, u njihovo ime u narednom periodu. Kazali su 30. avgusta da ne žele da to bude DPS. Nijesmo mi pupčanom vrpcom vezani za vlast. Mi smo pupčanom vrpcom vezani za Crnu Goru, i vezani smo za sistem vrijednosti koji promovišemo u Crnoj Gori, a za sistem vrijednosti ćemo se boriti u parlamentu i kao vlast i kao opozicija, a za Crnu Goru ćemo se boriti ne samo u parlamentu, borićemo se i u šumi ako bude trebalo, jer generacije naših predaka su se baš iz te šume borile i očuvale i slobodu Crne Gore i crnogorsku državu“, ističe Đukanović.

On kaže da ne vidjeti da se, na neki način, restaurira nacionalistička politika s početka 90-ih, znači političko sljepilo.

"Mi smo to vidjeli u regionu. Sve to što se dogodili od tada do danas je, zapravo, vrlo bjelodana potvrda jedne takve obnovljene političke retorike i političke realnosti. Ja bih rekao da se današnja politička realnost ne razlikuje mnogo od one s početka 90-ih. Podsjetiću Vas, tada sam kazao i tada se krenulo sa idejom da se štite interesi ugroženog srpskog naroda u drugim državama. Zaštita, navodno, ugroženog srpskog naroda u Crnoj Gori je podrazumijevala rušenje suvereniteta crnogorske države, dakle i besprizorno miješanje u unutrašnji politički život. Kada su u pitanju posljedice po Crnu Goru, bio sam vam veoma jasan u odgovoru na prethodno pitanje. Mi mislimo da smo postavili dobar demokratski i evropski temelj Crnoj Gori, mi mislimo da Crna Gora može da izdrži taj udar, a mi ćemo joj, naravno, i dalje biti, da kažem, stamena odbrana, sada iz pozicije najjače opozicione stranke u crnogorskom parlamentu. Mislim da mi to možemo da izdržimo. Ako je riječ o vlasti, poštujemo demokratska pravila. Vlast se bira na slobodnim izborima. Građani su slobodnom voljom željeli ovakvu vlast i imaju je“, kaže predsjednik Crne Gore.

Đukanović kaže da su kazali su da neće mijenjati spoljno-politički kurs Crne Gore, i da će nastaviti put ka EU.

"Kazali su da preuzimaju sve međunarodne ugovore koje je Crna Gora potpisala, uključujući i priznanje Kosova. I kazali su da neće mijenjati državni i pravni status Crne Gore i simbole Crne Gore. Neko će kazati, većinu od tih odluka ne bi mogli ni donijeti, ne ulazeći u ustavno pravna rješenja, važno je to bilo čuti od njih. Ja sam veoma zadovoljan time što sam čuo“, navodi on.

Poručuje opet da će braniti Crnu Goru i iz šume ako treba.

"Pa naravno, branićemo je svim sredstvima, kao što sam rekao i iz šume, i nećemo se valjda, kao što znate, tu razlikovati u odnosu na generacije naših predaka. Pa kako mislite da se Crna Gora odbranila kroz prethodne vjekove, otkud Crnoj Gori deset vjekova državnosti? Tako što nije branjena u parlamentu, nego je branjena oružjem, u šumi. Prema tome ako neko misli da može da nam oduzme naš krov nad glavom, radićemo ono što biste i vi radili kada bi neko došao da vam mimo vaše volje ruši vaš krov nad glavom, to je logično“, poručuje Đukanović.

Ako Amfilohije postavi i kamen biće mu srušen

Upitan može li da se desi scena koja je već najavljena da će biti u toj euforiji pobjednika, na primjer, na Cetinju, kao simbolu crnogorske države, da Amfilohije, napravi hram.

„Naravno, ako krene, i postavi kamen, biće mu taj kamen srušen, i on to zna, i zato neće krenuti. Naravno, to on najavljuje otkako je došao 89-e godine da će da sruši Mauzolej, a da postavi i vrati gore crkvu Karađorđevića. Nema šanse za to. Nema nikakve šanse. Naravno, zaustaviće ga oni koji treba da ga zaustave i koji su mu to već kazali. To su mu kazali građani Cetinja, da preko njih živih to ne može da uradi“, pojasnio je Đukanović.

Kako je rekao, svako ko iole ozbiljno analizira zapadno-balkansku politiku u posljednjih dvije, tri godine, mora primijetiti da se, korak po korak, restauriraju i revitalizuju ideje iz 90-ih godina.

Govoreći o odnosu Srbije prema Crnoj Gori Đukanović kaže da je Crna Gora na stubu srama u tamošnjim medijima.

"Crnogorci su Milogorci, još gore od toga Crnogorci su ustaše, čime se, dakle, pokazuje elementarno neuvažavanje, odnosno za svakog ko zna istoriju, i ko elementarno pažljivo čita i naše medije i našu političku i društvenu realnost, dakle, potpuno je jasno da se pravi uvertira za ono što se želi poručiti. Dakle, Crna Gora je greškom nekom 2006. godine ostvarila svoju samostalnost, ali Crna Gora je prirodni dio srpskog sveta, prirodni dio Velike Srbije i vjerovatno, dodatno, u okolnostima u kojima je krenuo proces formalizacije nezavisnog Kosova, neka vrsta hrane kojom treba nahraniti gladna nacionalistička usta, koja sve teže podnose gubitke kroz koje su prolazili, a najteže, čini mi se, podnose formalizaciju gubitka Kosova i, dakle, Crna Gora bi u tu svrhu mogla dobro poslužiti. Ono što želim da vam kažem - Crna Gora ni najmanje ne gleda na to, ne samo dobronamjerno ne može gledati, nego ni naivno, dakle ne slušamo to što se u zvaničnim obraćanjima kaže, nego uz to čitamo i između redova, a vrlo često ne treba čitati između redova, nego čitati samo i ono što je u redovima i to je dovoljno“, kaže predsjednik.

Crna Gora je, dodaje, iako mala ipak igrala ulogu nekog svetionika na evropskom putu za zapadno-balkanski region.

"U Evropi je, rekao bih, bilo najvažnije, znate, ipak je potrebno promijeniti vlast poslije 30 godina. Ja neću da vam kažem da je iko iz Evrope ovdje bio umiješan na način da daje podršku jednoj ili drugoj strani. Ali ja bih, recimo, uvijek bio zainteresovan, da sam ja neki predstavnik Evrope, bio bih zainteresovan za svaku državu, u svakom evropskom regionu, da nastavi evropskim putem“, navodi on.

Ako se obnove etnički sukobi, imamo potpuno ponovo zapaljen region, odnosno rat

Povlačeći opet paralelu sa devedestim Đukanović je kazao:

"Da li mislite da su se u međuvremenu zaliječili odnosi između Srba i Hrvata. Ne. Znate, kada pustite taj duh iz boce pokazujete samo da ste užasno neodgovorni, jer taj duh je više nemoguće iskontrolisati. Taj duh je, dakle, možda sam to rekao i u vašoj prošloj emisiji, ali rizikujem da se ponovim. Ja ne mislim da je Milošević morao izdavati naloge za neke strašne zločine koji su se dogodili u tom periodu. Znate kad stvorite atmosferu... onda se lokalne vojvode nadmeću ko će da napravi veće herojstvo, pod znacima navoda. Prema tome, nepunih 30 godina kasnije pustiti taj duh iz boce prema Crnoj Gori i prema Crnogorcima, može samo onaj koji ili jako malo zna ili ko je beznadežno nedobronamjeran, jer ni taj u ovom vremenu nije u stanju da taj duh više vrati u bocu. Ja se zaista iskreno nadam da će postojati kočnice interne ili one eksterne, koje neće dozvoliti toliko gluposti, da se ponovi ono čega se vrlo svježe sjećamo, kao što smo sada rekli. Ako se dogodi u bilo kom dijelu Balkana nestabilnosti, ako se obnove etnički sukobi, pa to je potpuno jasno da imamo potpuno ponovo zapaljen region. To je potpuno jasno“, navodi on.

Upitan misli li na rat odgovara:

„Naravno, to znamo i vi i ja, da je to potpuno nemoguće sačuvati sačuvati kao neki mali lokalni interni sukob. Dakle, ovdje se sukobi uvijek događaju ili ako tako ne počnu, oni se uvijek pretvore u vjerske i etničke sukobe. Dakle, nije to tako izgledalo ni na početku 90. godina ali vidjeli ste kasnije u šta se to izrodilo. Tako da je nemoguće u ovako etnički, vjerski, kulturološki šarolikom Balkanu uspjeti da taj sukob lokalizujete. Ne. To je nemoguće, prema tome ja mislim da je ovo posljednji znak za uzbunu da se mora zaštititi evropski prostor“, kazao je on.

Crna Gora agresivna meta velikosrpskog nacionalizma

On je kazao da poslednjih godinu dvije, posebno u periodu nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti Crna Gora bila agresivna meta velikosrpskog nacionalizma.

"Ja hoću sad da vam kažem da mnogi su me tokom prethodnih godina sumnjičavo gledali zašto govorim vrlo prijateljski riječi u odnosu na Srbiju i pozdravljam nekoliko normalnih godina, godina u kojima smo imali pristojne međudržavne odnose između Srbije Crne Gore, jer sam uvijek ponavljao da nam je veliki interes i veliki nam je interes da imamo odlične odnose sa svim u susjedstvu, ali imajući u vidu neku specifičnost srpsko-crnogorskih odnosa, rekao bih prvenstveno da imamo dobre odnose sa susjednom Srbijom. Međutim, znate, po meni se pokazuje da je zapravo Srbija u kontinuitetu u ozbiljnom problemu. Ja mislim da je to, nažalost, država koja je u kontinuitetu taoc krajnje retrogradne nacionalističke velikodržavne ideje", navodi Đukanović.

Crna Gora je danas, kako ističe, najrazvijenija ekonomija na Zapadnom Balkanu, sa prosječnom platom 520 eura.

"Prosječna plata u Evropskoj uniji je oko 2000 eura. Dakle, svako od nas bi se valjda morao zapitati A zašto smo tek na 1/4 prosječne evropske plate. Pa zato što smo prethodnih vjekova, posebno tokom prethodnog vijeka, mi išli šumom, a Evropa drumom. Zato što smo pokušavali neki eksperiment da živimo mimo pravila života koji važe na kontinentu čiji smo sastavni dio. Prema tome, zato sam kazao da je ovo jedan, ja vjerujem, odlučujući možda i poslednji, pokušaj da Balkan vratimo svojoj evropskoj kući. I zato sam vam kazao, u Crnoj Gori nećemo čekati, vrlo ćemo odlučno braniti svoj put, i braniti svoje vrijednosti, a naravno, pokušaćemo da kroz komunikacije koje imamo sa svojim međunarodnim partnerima, i vjerujem ipak kroz izlazak iz aktuelne konfuzije na zapadnoj hemisferi globalne scene, dakle pokušaćemo da doprinesemo jednom povoljnijem ambijentu i da kažem jednom jasnijem definisanju geopolitičkih interesa. Nije pretenciozno. Zašto se ne bismo osjećali ne samo Balkancima, nego i Evropljanima, zašto ne bi pokušali da utičemo na ono što će biti, da kažem, evropski interesi, evropski prije svega vanjskopolitički i bezbjednosni interesi, da kažem stvaramo jedan povoljniji ambijent i da se vratimo u jedan povoljniji ambijent koji smo imali, kao što sam kazao, poslije 1995. godine gdje je zaista bilo jako puno optimizma i na planu“, navodi on.

SPC će nastaviti da svojata Crnu Goru

Predsjednik dodaje da su jasno kazali da će podržati svaku političku snagu u Crnoj Gori, koja bude slijedila ono što su vrijednosti kojima su oni popločali evropski put razvoja.

Đukanović dodaje da svaki predlog koji bude dalje snažio građansku državu, koji bude snažio multietničku demokratiju i koji bude vodio Crnu Goru ka evropskom sistemu vrijednosti, imaće njihovu podršku.

"Moje najvažnije pitanje je sledeće. Je li mislite vi da će Srpska pravoslavna crkva kao udarna pesnica velikosrpskog nacionalizma u Crnoj Gori se zadovoljiti time što će se povući zakon ili... Nastaviće da i dalje svojata Crnu Goru i da je interpretira kao teokratsku državu, koje je njeno prirodno pravo. Je li mislite da će to biti prihvatljivo svima u aktuelnoj većini? Ja vam kažem, pustimo neka se formira vlast, to je pošteno, tako je željela većina na izborima 30. avgusta. A poslije ćemo da vidimo kako će se ta većina ponašati, i koliko će biti konzistentna u odnosu na iskušenja sa kojima će se Crna Gora suočavati“, kaže Đukanović.

Neću podnijeti ostavku

Upitan hoće li podnijeti ostavku kaže da neće.

"Neću. Pa ja sam prije nešto duže od dvije godine izabran u prvom krugu sa 54 % podrške. Ja sam vodio partiju na ovim izborima, ta partija je ostala u nekoj blagoj manjini, djelovaćemo kao opozicija, jer moramo kao partija da naučimo da radimo svoj posao i iz opozicije, a ne samo iz vlasti, ali pored Vlade, u ovoj zemlji postoje i drugi državni organi. Jedan od tih državnih organa je pozicija šefa države. Ja sam na tim izborima pobijedio, ne blijedo, nego u prvom krugu sa 54 posto. Prema tome, kome ostavku“, kazao je on.

Kompletan intervju možete pogledati u nastavku:



(Vijesti.ba)

Izdvajamo