6°C
Mostar 12°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 6°C

25.09.2020 / 18:22 Regija - Istanbul

Vučić: Sa Erdoganom o trilaterali Srbije, Turske i BiH u Sarajevu

Vučić: Sa Erdoganom o trilaterali Srbije, Turske i BiH u Sarajevu
Foto: AA
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom razgovarao o formiranju velike industrijske zone u Vojvodini i trilateralnom sastanku Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske, ...

... koji bi trebalo da bude održan kada prođe "korona period".

"Razgovarali smo o novim bilateralnim susretima u Srbiji, ali i o trilateralnom sastanku između Srbije, Turske i BiH, koji je, inače, trebalo da se održi u Sarajevu, odnosno da to obavimo čim prođe ovaj korona period", rekao je Vučić.

On je istakao da mu je Erdogan izašao u susret u vezi sa formiranjem industrijske zone u Vojvodine, čime bi Srbija mogla da riječi pitanje nezaposlenosti, rasta BDP, povećanja plata i penzija, što bi bio strahovit podsticaj za rast ekonomije.

Vučić je rekao za Televiziju "Pink" da ta industrijska zona znači da će doći veliki broj turskih kompanija, koje će otvoriti sjedište u Srbiji.

"Vjerujem da ćemo imati ozbiljniju saradnju i od poljoprivrede i odbrambene industrije sa Turskom...Mi hoćemo da privučemo najbolje njemačke, turske i sve druge investitore. Zato će Srbija da snaži i jača dalje", rekao je Vučić.

On kaže da je sa Erdoganom razgovarao i o regionalnim odnosima, kako mogu da čuvaju mir i stabilnost, kako da Turska pomogne tim procesima, kao i o saradnji u međunarodnim organizacijama i institucijama, gdje je tražio razumijevanje za srbijanske pozicije.

Vučić je rekao da je sa Erdoganom razgovarao o političkoj saradnji dvije zemlje, kao i o infrastrukturnim projektima koji se rade, te da se sreo i sa predstavnicima kompanija koje rade na autoputu Kuzmin-Sremska Rača-Bijeljina.

On je dodao da se razgovarali i o svim sporazumima, uključujućii vašingtonski, kao i o odnosu prema Prištini, da su saslušali jedan drugog, kao i da je Erdogan pokazao veliko poštovanje prema Srbiji.

Vučić je istao da je imao važan dvočasovni razgovor u četiri oka sa Erdoganom, koga smatra prijateljem Srbije.

Govoreći o sukobu Turske i Grčke, Vučić je podsjetio na riječi kralj Aleksandra, koji je rekao da je Srbija svoje sukobe sa Turskom završila.

"Ne želimo nikave sukobe sa Turskom, želimo dobre odnose, ali s druge strane, imamo i naše grčke prijatelje. Srbija ima svoj put mira, ekonomskog napretka i to su naši interesi. Poštujemo ljude koji pokazuju repsekt prema našoj zemlji", rekao je Vučić i dodao da je za Srbiju najvažniji put ekonomskog rasta.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo