4°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

25.09.2020 / 18:56 KORONAVIRUS - Covid-19

Od ponedjeljka primjena restriktivnih mjera u Crnoj Gori

Od ponedjeljka primjena restriktivnih mjera u Crnoj Gori
Foto: Arhiv
Od ponedjeljka u Crnoj Gori počinje primjena novih restriktivnih epidemioloških mjera, a njihova primjena zavisiće od epidemiološke situacije u svakoj od lokalnih samouprava.

Kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, odluku je donijelo Nacioanlno koordinaciono tijelo na prijedlog Instituta za javno zdravlje.

Osnova za donošenje odluka o restriktivnim mjerama zasnivaće se na praćenju stopa kumulativne incidencije (KI) tokom 14 dana.

To znači da će u lokalnim samoupravama u kojima je tokom 14 dana stopa manja od 400, biti nastavljeno striktno poštovanje i stroga kontrola sprovođenja važećih epidemioloških mjera.

U lokalnim zajednicama u kojima četrnaestodnevna stopa bude između 400 i 799, uz važeće mjere biće uvedena i mjera ograničenog rada ugostiteljskih objekata do 22 sata.

U lokalnim samoupravama u kojima je 14-dnevna stopa između 800 i 1.199 uz važeće mjere biće zabranjen rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotela, okupljanja u objektima stanovanja osobama koje nisu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva.

U lokalnim samoupravama u kojima je 14-dnevna stopa veća od 1.200, uz važeće mjere, biće uveden policijski čas od 22 do pet sati ujutru, uz definisane izuzetke koji su važili i prilikom ranije mjere.

Vlada je takođe zadužila Ministarstvo prosvjete da intenzivira aktivnosti i da do ponedjeljka, 28. septembra, sagleda i utvrdi sve relevantne parametre i podrobno informiše javnost o svim aspektima početka školske godine.

U Crnoj Gori je ranijom odlukom početak školske godine odložen za 1. oktobra.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo