3°C
Mostar 10°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 8°C
Bihać 6°C

28.09.2020 / 14:31 Politika - Razgovor sa Strömquist

Komšić: Nema popuštanja na 14 prioriteta Evropske komisije

Komšić: Nema popuštanja na 14 prioriteta Evropske komisije
Foto: Vijesti.ba
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se danas sa ambasadoricom Kraljevine Švedske Johannom Strömquist, a kako bi razgovarali o strategiji i budućem angažmanu Kraljevine Švedske u Bosni Hercegovini.

Tokom sastanka se razgovaralo o 14 ključnih prioriteta Evropske komisije za Bosnu i Hercegovinu. Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je napomenuo kako se po njegovom mišljenju radi o izuzetno važnom dokumentu, i kako je neophodno da međunarodna zajednica insistira na provođenju ovog dokumenta, i ne pravi kompromise bez obzira na pritiske iz pojednih krugova unutar Bosne i Hercegovine. Ambasadorica Strömquist je potvrdila apsolutnu opredjeljenost Kraljevine Švedske u provođenju svih mjera iz pomenutog dokumenta.

Na sastanku se razgovaralo i o blokadama u formiranju federalne vlasti, kao i najavljenim blokadama državne vlasti, s ciljem usvajanja novog Izbornog zakona. Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je naglasio kako izmjene Izbornog zakona mogu samo ići u smjeru presuda Evropskog suda za ljudska prava, i koncepta koji je prihvaćen u Zapadnom, demokratskom društvu, a da oko diskriminatorskih prijedloga koji imaju za cilj dalju podjelu zemlje neće biti kompromisa.

Kako je naglasio Komšić, sve što je dobro za građane Kraljevine Švedske i druge zemlje Evropske Unije, dobro je i za građane Bosne i Hercegovine, i to je pravac koji moramo držati.

Na sastanku se razgovaralo i o angažmanu Kraljevine Švedske na polju zaštite okoliša u BiH, kao i suradnje na sprečavanju terorizma i kontrole granica.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo