4°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

28.09.2020 / 19:54 Svijet - Maroš Šefčovič

Potpredsjednik EK: EU neće napustiti pregovore s Londonom

Potpredsjednik EK: EU neće napustiti pregovore s Londonom
Foto: EPA - Vijesti.ba

Evropska komisija je poručila da Evropska unija neće napustiti pregovore o odnosima Ujedinjenog Kraljevstva i Unije nakon Brexita i ostaje predana postizanju dogovora, odbacivši unaprijed odgovornost za moguću propast pregovora.

Potpredsjednik Evropske komisije Maroš Šefčovič danas je nakon sastanka s britanskim ministrom zaduženim za Brexit Michaelom Goveom rekao da Evropska unija ostaje predana postizanju sporazuma unatoč prijetnjama Londona da neće ispoštovati dio sporazuma o povlačenju iz Unije.

"EU nikada neće izazvati kraj pregovora o budućem partnerstvu između EU i Ujedinjenog Kraljevstva", rekao je.

Britanska vlada ustraje na zakonu kojim briše određene članke Sporazuma o razdruživanju s Evropskom unijom.

Spornim zakonom vlada u Londonu planira izmijeniti protokol o carinskim aranžmanima za Sjevernu Irsku, a upravo to je bilo jedno od najtežih pitanja kada se pregovaralo o Sporazumu o razdruživanju.

Premijer Boris Johnson rekao je da će Britanija napustiti pregovore ako se sporazum ne postigne do sredine oktobra, tvrdeći da će i Brexit bez sporazuma biti dobar ishod za Britaniju.

EU je odgovorila da se neće ustručavati poduzeti pravne korake ako London odluči nastaviti s provedbom spornog zakona o britanskom unutarnjem tržištu, napomenuo je Šefčovič.

Obje strane su istaknule da istječe vrijeme za postizanje sporazuma. Po glavnom pregovaraču EU Michelu Barnieru, sporazum mora biti postignut najkasnije do kraja oktobra.

U utorak treba početi novi krug pregovora dvije strane posvećen također spornim pitanjima ribarstva i jednakim uslovima tržišnog natjecanja.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo