4°C
Mostar 9°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 5°C

18.10.2020 / 20:00 BiH - Godišnjica smrti

Video: Kako je govorio Alija Izetbegović

Video: Kako je govorio Alija Izetbegović
Foto: Vijesti.ba

Sutra se navršava 17 godina od smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, lidera i borca za ljudska prava.

Tim povodom prenosimo video prilog “Historija TV-a“  u kojem su neke od  njegovih najupečatljivijih izjava i njegovih poruka koje ostaju upamćene kao bezvremenske ...



- Umjesto da radimo jedan posao od kojeg se živi, umjesto da riješavamo pitanje tvornica, pitanje pomoći s polja, pitanje privrede, položaja radnika, penzionera, prosvjetnih radnika, oni su nam nametnuli jednu golu borbu za opstanak, jer je svaki dan, iz dana u dan Bosna i Hercegovina, kao što znate, bila pod pitanjem. Čas prave karte kojekakve, dijele je tajno i javno, zameću kojekakve kavge koje se prenose ovamo, koje bi trebale da ovdje zapale požar, i koje bi onda silama haosa i nereda mogle poslužiti da ostvare svoje planove.

- Ne možete nacionalno pitanje niti parolu svi Srbi u jednoj državi ostvariti da to ne ide preko desetina i stotina hiljada leševa. To hoću da kažem bez obzira što ovdje neću biti poslušan, ali hoću radi, na koncu konaca, historijske odgovornosti. Ima jedno jedino rješenje koje vodi, a to je evropsko rješenje.

- Rat u današnjoj Bosni bio bi totalni rat, a mnogi važni akteri događaja toga ili nisu svjesni ili se ponašaju kao da nisu svjesni. Armija šparta Bosnom uz duž i poprijeko, a neki novi kartografi potpuno lišeni svjesti da sjede na buretu baruta iscrtavaju neke nove karte i naveliko dijele Bosnu. Ako bure baruta eksplodira, nestat će sve u dimu i sramoti, i kartografi i generali i sve stranke i sve vođe, svi zakoni i institucije, najveći dio onoga što je godinama izgrađen na ovim prostorima mukotrpnim radom desetinama generacija. Pošto imaju nesreću da su neuništivi, ostat će samo tri iskrvavljena i poražena naroda izbezumljena i srozana na granice barbarstva.

- Odgovor na Karadžićeve prijetnje u Skupštini: Njegovo izlaganje, njegov način izlaganja, njegove poruke možda na najbolji način objašnjavaju zašto mi možda i nećemo više da ostanemo u Jugoslaviji. To večeras govorim ovdje, i još nešto. Njegov način i poruke objašnjavaju zašto i drugi neće da ostanu u Jugoslaviji. Takvu Jugoslaviju, kakvu hoće gospodin Karadžić, više niko neće. Ovo što se radi danas ne služi na čast srpskom narodu, i ovaj način i prijetnje koje se upućuju. Muslimanski narod neće nestati, to ja poručujem gospodinu Karadžiću.

- Ne upravljaju ljudi historijom. Naravno, time što Bog upravlja historijom ne znači da mi trebamo da sjedimo kod kuće i nek se stvari odvijaju kako hoće. Naprotiv, naređeno je d u toj historiji budemo aktivni ljudi, da se borimo. Uvijek historija i jeste priča o događanju nepredvidivih stvari.

- Odgovor vojniku šta da borci očekuje nakon rata: Pošteno da ti kažem, očekujte puno nepravde. Borite se protiv te nepravde. Ali da nas čeka puno nepravde, to je sigurno. To sam već jednom rekao, pa se narod koji je to slušao malo zgranuo. Da vam kažem vi ste građani prvog reda, imat ćete sva prava, imat ćete prava koja uzmete. Dobro zapamtite ovo što sam vam rekao, jer ja ne znam koliko ću ja živjeti. Tražite vaša prava, ne dajte vaša prava.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo