4°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

21.10.2020 / 08:58 Politika - Draško Stanivuković

Manje privilegija već privilegovanim, više brige za sve građane

Manje privilegija već privilegovanim, više brige za sve građane
Draško Stanivuković / Vijesti.ba
On najavljuje i drugi princip nove vlasti u Banjaluci, a to je "jedan političar – jedna budžetska plata".

„Naš cilj u Banjaluci je srećna porodica i zadovoljan čovjek za koje je grad uradio sve da to omogući. U našem programu Nove Banjaluke centralna tačka je porodica, a ne građevine, ne betonizacija, ne privilegovani pojedinci, ne politika koja nas unazađuje prethodnih dvadeset godina“, kaže Draško Stanivuković, kandidat koalicije okupljene oko PDP-a za gradonačelnika Banjaluke.

„Jedan od načina da rasteretimo budžet jedne banjalučke porodice jeste i uštede u budžetu Grada. Uštedama i preusmjeravanjem sredstava možemo omogućiti i besplatan javni prevoz za penzionere i osnovce i besplatne udžbenike i sufinansiranje troškova vrtića za svako dijete“, ističe Stanivuković.

Stanivuković kaže da je Sektor za ekonomska pitanja Gradskog odbora PDP-a precizno analizirao budžetske troškove i izradio ovaj segment programa:

„U prvom redu, držaćemo se dva principa koja su promovisana u PDP-ovom Programu obnove Republike Srpske, a primjenjiva su na gradski nivo. Prvi od njih je transparentnost trošenja budžetskih sredstava. Svaki trošak, ugovor ili sporazum Grada koji prelazi 500 KM biće javno objavljen. Danas imamo situaciju da zbog skrivenih tokova javnih sredstava koji se podvode pod tzv. dodatne radove, stručne i konsultantske usluge gubimo stotine hiljada KM, a bilo kakvi pozitivni efekti se ne vide“, kaže Stanivuković.

On najavljuje i drugi princip nove vlasti u Banjaluci, a to je „jedan političar – jedna budžetska plata“:

„Dok mnogi odlaze iz našeg grada zbog nemogućnosti zaposlenja, privilegovani pojedinci primaju plate za više funkcionerskih pozicija i nerad u mnogobrojnim odborima javnih preduzeća. Takva politika po mjeri podobnih mora biti suzbijena“, kaže Stanivuković.

Stanivuković ističe da zaposlenje u javnom sektoru u Banjaluci neće zavisiti od partijske knjižice, političkog mišljenja, nego od odgovornosti i stručnosti za obavljanje posla, ali da se i na tom polju stvari moraju drugačije posložiti:

„Danas imamo desetine savjetnika i konsultanata za koje niko ne zna čemu služe, a plaćaju ih građani Banjaluke. Funkcionerske plate moraju biti snižene i vezane za plate u privredi, a njihov rast se može desiti samo kada se stvore uslovi za rast plata u realnom sektoru.

Mjesto drugog potpredsjednika Skupštine grada je potpuno nepotrebno i treba biti ukinuto. Ovo su nužne mjere i sa nešto manje privilegija već privilegovanim, a više brige za svakog čovjeka, biće sredstava i za besplatan prevoz i za udžbenike i vrtiće. Banjaluka konačno mora postati grad lijepog života svakog njenog čovjeka“, zaključuje Stanivuković.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo