3°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

21.10.2020 / 20:00 BiH - Denis Žiško za Vijesti.ba

Zbog Bloka 7 BiH pred sankcijama EU, Andelija plaća advokata 400 hiljada KM

Zbog Bloka 7 BiH pred sankcijama EU, Andelija plaća advokata 400 hiljada KM
Foto: Vijesti.ba
Bosni i Hercegovini krajem novembra bit će poznato kakve je sankcije Energetske zajednice (EZ) očekuju zbog kršenja međunarodnih sporazuma vezano za izgradnju Bloka 7 u Tuzli.

Advokat vrijedan 400.000 KM

Naime, za 6. novembar pred Savjetodavnim komitetom EZ zakazan je nastavak online javne rasprave, započete 9. oktobra, na kojoj će BiH "braniti" advokat kojeg će u međuvremenu za više od 400.000 KM (bez PDV-a) angažovati Elektroprivreda BiH. Na dnevnom redu online sastanka bit će spor između EZ i BiH oko izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

Kako Vijesti.ba saznaju, tokom prvog dijela jednoiposatne rasprave, vođene 9. oktobra, glavnu riječ vodio je iskusni advokat iz Srbije kojeg je angažovala Elektropriveda BiH, iako bi to trebao biti posao vlasti - resornog ministarstva, odnosno Vijeća za državnu pomoć BiH, s obzirom da se ovaj postupak vodi između EZ i BiH, a ne između EZ i Elektroprivrede.

No, s obzirom da Elektroprivredin advokat nije ulazio u meritum stvari, već je uglavnom u svom izlaganju govorio o proceduralnim stvarima, u Savjetodavnom komitetu očito nisu bili zadovoljni, odbili su njegov dokazni materijal, a našoj državi dali još jednu šansu. A ta šansa upravo se pruža 6. novembra, do kada će u Elektroprivredi, koja se očito u ovom slučaju postavlja iznad države BiH, moći angažovati novog ili se posavjetovati sa starim, već pomenutim advokatom iz Srbije, kako bi spor sa EZ pokušali riješiti u korist naše države.

Spor je pokrenut u decembru prošle godine, jer između EZ i BiH ne postoji slaganje o tome da li je garancija za kineski kredit za izgradnju Bloka 7 državna pomoć ili ne. Radi se o garanciji kojom su vlasti FBiH garant Elektroprivredi BiH za kreditno zaduženje kod Izvozno-uvozne banke Kine u iznosu od 614 miliona eura.

Iz EZ u više su navrata poručivali da je garancija donesena suprotno važećim pravilima i propisima u Evropskoj uniji (EU), prema kojima državna pomoć može ići do 80 posto kredita, dok je u slučaju izgadnje Bloka 7 u Tuzli državna garancija 100 posto.

Upravlja li Elektroprivreda državom

Denis Žiško iz tuzlanskog Centra za ekologiju i energiju u razgovoru za Vijesti.ba, nakon što je u medijima procurila informacija da je Elektroprivreda BiH raspisala javni poziv za nabavku "Usluga pravnog zastupanja pred Energetskom zajednicom", kaže da su moguća dva scenarija: ili se traži novi advokat ili je u pitanju pokriće za retroaktivno plaćanje advokata iz Srbije koji je našu državu već zastupao 9. oktobra.

Žiško je prisustvovao tom online sastanku na kojem je, kako je kazao, "papreno plaćeni" advokat Elektroprivrede BiH bezuspješno pokušao na proceduralnim osnovama oboriti cijeli slučaj, izbjegavajući diskusiju o suštini problema.

- Interesantan je taj tajming, da se ozbiljnije počinje raditi na rješavanju problema onog momenta kada je uplaćen avans, odnosno kad je već pokrenut proces i kada su pare već ušle u sistem. To je klasično dovođenje pred svršen čin - smatra Žiško.

Poenta cijele priče, nastavlja naš sagovornik, je da Elektroprivreda BiH vodi cijeli ovaj postupak, iako je posljednja u lancu odlučivanja.

- Elektroprivreda nema ništa sa državnom pomoći, jer nije ona ta koja je izdala državnu pomoć i napisala dokument koji je pitanje spora. Ili je možda i napisala, pa sad to brani, a ovi naši joj to aminovali, što je, opet, nelegalno. Dokument koji je predmet spora sa EZ je dokument Vijeća za državnu pomoć, a ne dokument Elektroprivrede BiH - jasan je Žiško.

Stoga se, dodaje, nameće logično pitanje - da li ovdje Elektroprivreda upravlja državom ili država BiH upravlja Elektroprivredom.

- U dokumentu Vijeća za državnu pomoć BiH piše da državna pomoć za izgradnju Bloka 7 ne predstavlja državnu pomoć, što je nonsens - govori Žiško.

Napominje da su iz EZ naveli da to ne može tako jer se krše zakoni, a Vijeću za državnu pomoć poručili su da prihvate činjenicu i priznaju da je to državna pomoć, te da potom pokušaju opravdati razloge zašto je ona dozvoljena.

- No, iz Elektroprivrede su to odbili. Na prvi sastanak nisu ni došli, a na drugom su se čak i posvađali u Beču. I na kraju je taj proces medijacije prekinut. A ovaj sastanak u novembru je finalni korak u tom procesu, gdje će Savjetodavni komitet EZ, na osnovu izlaganja advokata Elektroprivrede BiH, donijeti svoje preporuke i dostaviti ih Ministarskom vijeću EZ, koje će zatim na sastanku 27. novembra donijeti konačnu odluku o BiH - naglašava Žiško.

Za sada nije poznato kakve će sankcije Energetska zajednica nametnuti našoj zemlji, ali svakako da je jedna od mogućih zabrana izvoza električne energije u zemlje EU.

A kada je u pitanju izgradnja Bloka 7, Žiško ističe kako su pripremni radovi u završnoj fazi - poravnat je teren, nasut je tucanikom i postavljena je ograda. Trenutno se izmješta jedan dalekovod.

- Naredna faza je izgradnja kineskog naselja na tom placu koji su poravnali, a početkom proljeća iduće godine vjerovatno će nam stići 300-400 kineskih radnika da počnu s radovima na izgradnji Bloka 7 - zaključuje Žiško u razgovoru za Vijesti.ba.


D.K.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo