8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

22.10.2020 / 13:00 Svijet - Piotr Naimski

Poljska traži od EU odobrenje državne pomoći za gradnju nuklearke

Poljska traži od EU odobrenje državne pomoći za gradnju nuklearke

Poljska će zatražiti od Evropske komisije da odobri državnu pomoć za izgradnju nuklearne elektrane, izjavio je u četvrtak poljski ministar odgovoran za energetsku infrastrukturu.

- Nemoguće je u ovim danima izgraditi nuklearnu elektranu bez državne podrške – izjavio je ministar Piotr Naimski na konferenciji za novinare.

Poljska proizvodi većinu svoje električne energije sagorijevanjem uglja i smatra nuklearnu energiju načinom da joj se pomogne u smanjenju emisije stakleničkih gasova koje traži Evropska unija.

Poljska želi da izgradi elektranu kapaciteta 6,9 gigavata. Ta zemlja planira izgraditi svoju prvu nuklearnu elektranu do 2033., ali još nije razradila shemu njenog finansiranja.

U ovoj su sedmici Poljska i Sjedinjene Države postigli sporazum na osnovu kojeg će Varšava najvjerovatnije kupiti nuklearnu tehnologiju vrijednu 18 milijardi dolara od američkih kompanija, saopćilo je američko ministarstvo energetike.

Naimski je, ipak, izjavio da finansijski detalji za novu elektranu nisu dio tog sporazuma i da su troškovi gradnje i finansiranje još tema pregovora.

Ministar je kazao da je nuklearna energija potrebna zbog obnovljivih izvora koje Poljska planira razviti, uključujući vjetrofarme i sunčevu energiju, i da to zahtijeva podršku stabilnog snabdijevanja.

Poljska je jedina država članica EU koja nije postavila ciljni datum oslobađanja od emisije stakleničkih gasova, dok vladajuća stranka Pravo i pravda tvrdi da je zemlji potrebno još vremena i novca  da preorijentiše svoju industriju s uglja na čistije izvore energije, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo