-7°C
Mostar -2°C
Tuzla -4°C
Banja Luka -5°C
Bihać -6°C
Powered by Dark Sky

29.10.2020 / 13:19 BiH - Projekt SIGN up for Impac

Sedam inspirativnih priča iz BiH

Sedam inspirativnih priča iz BiH
Foto: Fena / Vijesti.ba
U okviru projekta “SIGN up for Impact” kojeg provodi regionalna mreža SIGN, a finansiraju Evropska unija i Balkanski fond za demokraciju, uspješno su realizovani projekti u Srpcu, Velikoj Kladuši, Cazinu, na Romaniji, u Širokom Brijegu, Gornjem Vakufu i Bosanskoj Krupi.

Neformalne grupe građana i organizacije iz tih lokalnih zajednica odlučile su se organizovati i pokrenuti inicijative koje donose rješenja za probleme koje su prepoznali.

Tako Udruženje za pomoć oboljelima od karcinoma „Sutra je novi dan“ iz Velike Kladuše svojim članovima i njihovim porodicama svakodnevno pruža punu podršku i pomoć. Za uspješno izlječenje malignih oboljenja nije dovoljno samo kvalitetno i brzo liječenje, već i psihološka pomoć pacijentima.

Sama ideja osnivanja ovakvog udruženja došla je prije pet godina u saradnji sa pokojnom pjevačicom Donnom Ares na promociji njene knjige „Soba za nikoga“. Uduženje je organizovalo kurs učenja dekupaža, a onda i izradu suvenira od čije prodaje vrlo često mogu solidno da zarade. Sarađuju i sa privrednicima u lokalnoj zajednici koji doniraju sredstva za rad udruženja. Ideja je nastala sa ciljem edukacije stanovništva o malignim oboljenjima i prevenciji, kao i organizovanje redovnih psiholoških radionica.

Mještani Nožičkog kod Srpca čuveni su nadaleko koliko vole svoje selo i uvijek mu se vraćaju ma gdje živjeli. Ono po čemu će uskoro postati još poznatiji, jesu brojne radne akcije izgradnje i rekonstrukcije infrastrukture u ovom selu, kao i masovna druženja uz pasulj, riblju čorbu ili hot-dogove. Okupili su se i osnovali Udruženje “Moje Nožičko”, kao tijelo koje će ih predstavljati i zastupati. Udruženje je za tri godine djelovanja okupilo 255 članova i u svoje selo uložilo oko 36.000 KM.

Stanovnici ovog sela su u posljednje tri godine napravili šah za penzionere, a onda i igralište za djecu, renovirali park, izgradili krov na dječijem igralištu, postavili kante za smeće i stalak za bicikle, a sada su već odmakli tako daleko da privode kraju zidanje kuhinje i toaleta pri seoskom domu, gdje vole da se okupljaju, nešto ukusno skuhaju, a najviše da se druže.

Štićenicima hraniteljske kuće u Bosanskoj Krupi, koji su godinama odrastali u trošnim prostorijama bez osnovnih uslova, nakon niza projekata Omladinske banke, one su renovirane i opremljene za njihove potrebe. U hraniteljskoj kući trenutno živi šestoro djece, a dešava se i da ih je više kada je neki hitan postupak.

Projektom "Promijenimo našu svakodnevnicu" uređeno je dvorište ispred dvije kuće, zahvaljujući čemu mališani sada pozivaju svoje drugare da se igraju i druže, a podstiče se socijalizacija. Prošlogodišnjim projektima uređene su prostorije, zidovi i kupljen namještaj. Projektom “Kutak za djecu” je uređeno 60 kvadratnih metara prostora i edukovano 45 mališana o različitim temama na psihološkim radionicama.

Udruga za razvoj, okoliš i kulturu EKO ZH iz Širokog Brijega niza uspješne projekte godinama unazad. Organizovali su Malu školu pčelarstva putem koje je deset nezaposlenih osoba uključeno u školu pčelarstva te od mentora učili o radu s pčelama i košnicama. Ipak, ono po čemu su najpoznatiji je likovna kolonija koju organizuju već 11 godina. Posljednji projekat koji su pokrenuli su "Graditeljske baštine" u kojem obnavljaju stare kuće pokrivene slamom.

Svake godine čiste korito rijeke Lištice, rade akcije za zaštitu voda u Hercegovini, bave se razvrstavanjem otpada, predavanjima u školama mladima o neophodnosti zaštitite životne sredine.

Grupa entuzijasta iz Udruženja građana Bistrica Gornji Vakuf-Uskoplje organizuje akcije i popravljaju svoje selo, obilaze ugrožene i pružaju im pomoć. Dosad su pomogli mnogima, organizovali turnire u malom nogometu, ali i renovirali sprat škole gdje se druže i rade. Članovi udruženja, mahom studenti za mlađe mještane organizuju časove engleskog jezika, matematike i fizike.

Članovi Udruženja oboljelih od malignih oboljenja grada Cazina (UOMO Cazin), koji, iako svakodnevno vode borbu sa opakim bolestima, vrijedno izrađuju suvenire, prave kolače, organizuju koncerte, radionice, kao i predavanja iz oblasti prevencije malignih oboljenja.  Lani su u martu proveli i akciju "Jedan narcis, jedan život" za podizanje svijesti građana o preventivi, samopregledima i borbi protiv raka dojke.

Planinarsko društvo „Glasinac“ do kraja ove godine planira otvaranje planinarskog doma u punom kapacitetu na Romaniji koji će posjetiocima, uz predivnu prirodu i pohode, ponuditi prenoćište i gurmanluke po kojima je ovaj kraj itekako poznat. Svojim rukama su gradili kuću, a sada već dogovaraju i prve posjetioce.  U ovoj godini planirano je uređenje pristupnog puta, parkinga i parcele na kojoj se nalazi planinarski dom, kao i uređenje soba kapaciteta 30 kreveta.

Veliki doprinos ovim projektima dala je Fondacija Mozaik koja kroz grantove namijenjene aktivističkim inicijativama organizacija u lokalnim zajednicama želi podstaći pozitivne i vidljive promjene koje će uticati na kvalitet života ljudi u Bosni i Hercegovini.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo