6°C
Mostar 10°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 9°C
Bihać 3°C

21.11.2020 / 08:26 Svijet - Italija

Milano od sljedeće godine zabranjuje pušenje na javnim prostorima

Milano od sljedeće godine zabranjuje pušenje na javnim prostorima
Foto: Ilustracija - Vijesti.ba

Zbog velikog onečišćenja zraka u Milanu, gradske vlasti od početka iduće godine uvode zabranu pušenja u tom gradu na autobuskim stajalištima i drugim javnim mjestima.

Od 1. januara ljudi ne smiju pušiti ako ne mogu osigurati udaljenost od najmanje 10 metara od ostalih osoba, priopćila je milanska općina.

To znači da se više neće pušiti na otvorenim sportskim stadionima, na grobljima i u parkovima, kao ni na autobuskim stajalištima, navodi se u priopćenju.

Pušenje na otvorenom - čak i u izoliranim područjima - u potpunosti je zabranjeno od 1. januara 2021. godine.

Ta je mjera dio zakona o čistom zraku čiji je cilj suzbiti hronično visoku razinu emisije kancerogenih čestica prašine PM10 u Milanu.

Evropski je sud prošle sedmice ukorio Italiju zbog toga što je "sustavno i ustrajno" kršila pravila EU protiv onečišćenja PM10 česticama u velikim dijelovima zemlje, uključujući Milano.

Grad je priopćio da će postupno pooštriti prometna ograničenja za starija vozila, prisiliti benzinske pumpe da instaliraju punionice za električne automobile i zabraniti grijanje kuća na dizel.

Ostale mjere čistog zraka uključivale su ivičnjake na peći na drva u pizzerijama, zabranu roštiljanja i vatrometa od 1. oktobra do 31. marta te zahtjev da trgovine drže zatvorena ulazna vrata.



(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo