-9°C
Mostar -4°C
Tuzla -5°C
Banja Luka -5°C
Bihać -7°C
Powered by Dark Sky

27.11.2020 / 13:30 BiH - Povodom najnovije afere

TIBiH: VSTS je dio problema, a ne rješenje

TIBiH: VSTS je dio problema, a ne rješenje
Milan Tegeltija / Vijesti.ba
Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) poziva međunarodne aktere da osiguraju mehanizme i sredstva za radikalni reformski zaokret u pravosuđu. Najnovija afera u kojoj predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) ...

... na objavljenom snimku na neprimjeren način navodno razgovara o imenovanju sudije koja je sestra članice VSTS-a dodatno će narušiti povjerenje građana jer ovi navodi neće biti istraženi.

"Disciplinske komisije, sastavljene od članova VSTS-a, ranije su zauzele stav da predsjednik VSTS-a ne može snositi disciplinsku odgovornost jer radnje preduzima u svojstvu predsjednika Savjeta, a ne sudije. Nekažnjivost dovodi do toga da se ponavljaju primjeri neprimjerenog ponašanja", navode iz Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH).

TI BiH je krajem 2017. godine, prije nego što je lice koje se pominje u snimku imenovano na mjesto stručne saradnice u Okružnom privrednom sudu, primio prijavu da je konkurs farsa i da će ovo lice biti imenovano zbog svojih porodičnih veza sa članicom VSTS-a.

"Okružni privredni sud u Banjaluci je odbijao dostaviti informacije o konkursnoj proceduri, te ih je dostavio poslije više od dvije godine i dvije sudske presude u koristi TI BiH. Dokumentacija je pokazala da je izabrana kandidatkinja zaista bila najbolja na pismenom testiranju, ali se u prijavi, u kojoj je najavljeno njeno imenovanje, isticalo da je pismeno testiranje najveći koruptivni rizik. I da će to biti razlog što će mnogi protivkandidati odustati od procedure, kao što je i bio slučaj", poručuju iz Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH).

Posljednji nalazi Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE), Američke agencije za međunarodni razvoj i saradnju (USAID), ali i raniji izvještaji Evropske komisije i domaćih nevladinih organizacija jedinstveni su u ocjeni da se stanje u pravosuđu rapidno pogoršava, navode.

"Prema izvještaju OSCE-a o odgovoru pravosuđa na korupciju, samo jedna optužnica je podignuta u predmetima visoke korupcije u 2019. godini, dok USAID zaključuje da su sami tužioci i sudije dali negativnu ocjenu svom radu u domeni borbe protiv korupcije. Prema nalazima iz percepcije javnosti o pravosuđu, koji su predstavljeni na debati Delegacije Evropske Unije u BiH 'Pravo na pravdu', dvije trećine građana nema povjerenje u ovu granu vlasti. Dok su objektivni nalazi i percepcija javnosti u stalnoj silaznoj putanji, administrativni podaci pokazuju rast broja zaposlenih u sudovima i tužilaštvima u posljednjih pet godina, kao i rast sudskih i tužilačkih budžeta za čak 24% i 39%",

Trenutni zakonodavni i institucionalni okvir nije u stanju osigurati integritet i nužne reformske procese, poručuju.

"VSTS je dio problema, a ne rješenje. Izmjene i dopune zakona o ovom regulatornom organu neće promijeniti 'sindrom nekažnjivosti' počinilaca visoke korupcije o kojem izvještava OSCE, ili iskorijeniti korupciju u imenovanju sudija i tužilaca. Pravosuđe se nalazi u dubokoj krizi koja se jedino može izliječiti radikalnim reformskim zahvatima kao što su rasformiranje trenutnog saziva VSTS-a, uvođenje vetting procedura ili re-evalucije svih sudija i tužilaca po ugledu na Albaniju, i donošenje seta novih propisa koji će osigurati integritet i odgovornost".

TI BiH je pozvao međunarodne i domaće aktere da definišu nove mehanizme koji će osigurati integritet i odgovornost u pravosuđu.

"Bosni i Hecegovini je neophodna podrška međunarodnih stručnjaka i partnera, kao i domaćih stručnjaka koji nisu dio pravosudne zajednice nekoliko godina unazad, ali i uspostavljanje privremenog regulatora u sektoru pravosuđa koji će zamijeniti aktuelni saziv VSTS-a koji je izgubio svaki kredibilitet".


(Vijesti.ba)

Izdvajamo