8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

28.11.2020 / 18:21 Svijet - Njemačka

Friedrich Merz najizgledniji nasljednik na mjestu predsjednika CDU-a

Friedrich Merz najizgledniji nasljednik na mjestu predsjednika CDU-a
Friedrich Merz / Vijesti.ba
Utrka za novog predsjednika Kršćansko-demokratske unije (CDU), a time i mogućeg nasljednika kancelarke Angele Merkel, još uvijek je neizvjesna, pokazuje istraživanje javnog servisa ARD objavljeno u petak.

U utrci za predsjednika CDU-a, mjesto koje je ostalo upražnjeno nakon što je aktualna predsjednica stranke Annegret Kramp-Karrenbauer početkom godine najavila povlačenje, nalaze se bivši predsjednik zastupničkog kluba demokršćanske Unije CDU/CSU Friedrich Merz, premijer savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija Armin Laschet i predsjednik Parlamentarnog vanjskopolitičkog odbora Norbert Roettgen, piše Hina.

Prema ispitivanju javnog mnijenja javnog servisa ARD, Friedricha Merza podržava 27 posto ispitanih, što je osam posto manje nego na posljednjem ispitivanju prije dvije sedmice. Na drugom mjestu sa 16 posto je Norbert Roettgen, koji je popravio svoj rezultat za četiri posto. Na posljednjem mjestu je Armin Laschet s 15 posto, što predstavlja gubitak od devet posto. Laschet slovi kao bliski saradnik kancelarke Angele Merkel.

Među simpatizerima CDU-a poredak je isti, s time što bi predstavnika konzervativnog krila stranke Merza biralo 39 posto ispitanih.

Sukob Merkel i Merza

Predsjednik CDU-a je trebao biti izabran na vanrednom kongresu u aprilu, koji je otkazan zbog pandemije korona virusa. Redovni kongres je trebao biti održan početkom decembra ali je, opet zbog mjera borbe protiv pandemije, pomaknut na 16. januar.

Merz je prije dvije godine tijesno izgubio protiv Annegret Kramp-Karrenbauer, koju je podržavala bivša predsjednica CDU-a i aktualna kancelarka Angela Merkel.

Merkel i Merz su u otvorenom sukobu otkako se Merz 2009. povukao s pozicije predsjednika Zastupničkog kluba Unije CDU/CSU.

Izbor za predsjednika CDU-a ne znači automatski i kandidaturu za kancelara demokršćanske Unije CDU/CSU na parlamenatarnim izborima na jesen sljedeće godine.

Kao jaki kandidat za mjesto kancelarskog kandidata slovi Markus Soeder, predsjednik sestrinske stranke Kršćansko-socijalne unije (CSU), koja u Bavarskoj zastupa demokršćansku opciju. Soeder se tokom koronakrize profilirao kao vodeći politički glas u donošenju novih mjera, što mu je donijelo porast popularnosti.

Hoće li u konačnici kandidat za kancelara biti predstavnik manje, sestrinske stranke CDU-a stvar je međusobnog dogovora dvije stranake, a do sada je CSU imao dva puta kandidata za kancelara, Franza Josefa Straussa i Edmunda Stoibera, koji su oba puta izgubili utrku.  

Na listi popularnosti političara Soeder uvjerljivo vodi ispred Merza.

Prema istom ispitivanju Unija CDU/CSU među političkim strankama vodi s 35 posto. Na drugom mjestu je stranka Zeleni s 21 te na trećem socijaldemokrati s 15 posto.

Desno-populistička AfD bi osvojila 11 posto te stranke Ljevica i Liberali, svaka po sedam posto.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo