10°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

03.12.2020 / 12:11 Komentari - Zaključci PIC-a i „akcije“ Milana Tegeltije

Je li OSA montirala i negativne izvještaje OHR-a, USAID-a, PIC-a, EU, OSCE-a?

Je li OSA montirala i negativne izvještaje OHR-a, USAID-a, PIC-a, EU, OSCE-a?
Foto: Vijesti.ba

Uz Milorada Dodika u odbranu Milana Tegeltije jedino je stao ruski ambasador u Bosni i Hercegovini.

Nasuprot svih zapadnih institucija i pojedinaca koji su proteklih dana kritikovali predsjednika VSTV-a i tražili reforme, čak i njegovu ostavku, insistirajući na vladavini prava

Piše: Dženana Karup Druško

Upravni odbor PIC-a u svojim je zaključcima juče naglasio potrebu za izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću radi uspostavljanja temeljitog postupka provjere imovine s ciljem boljeg rješavanja sukoba interesa i drugih pitanja povezanih s integritetom, jačanja neovisnosti, integriteta i odgovornosti sudaca, tužitelja i članova VSTV-a, te da bi se omogućio pravni lijek protiv odluka VSTV-a. Upravni odbor PIC-a, kako su naveli, primio je k znanju odluku članova VSTV-a da se očituju povodom nedavnih dešavanja i podstiče ih da poduzmu odgovarajuće korake kojim će se povratiti povjerenje u tu instituciju.

Visoki predstavnik je nakon sjednice PIC-a izjavio da „smo svi konstatovali da sve više mladih ljudi napušta BiH, ne zato što nema posla, nego što nisu zadovoljni vladavinom prava. Treba u VSTV-u provesti reformu, a prije svega osnovati komisiju koja će ocjenjivati integritet, da se više ne narušava reputacija i ugled ove institucije.“

OSA je kriva za sve

Zaključci PIC-a potvrdili su ono što su prošle sedmice u svojim izvještajima naveli OSCE i USAID, a nešto ranijje i visoki predstavnik, govoreći o stanju u pravosuđu i ukazujući na neophodnost promjena u radu VSTV-a, a što su dodatno problematizirali visoki predstavnik i američka ambasada, prvi tražeći od predsjednika VSTV-a, Milana Tegeltije, da podnese ostavku, a drugi tražeći od svih relevantnih institucija, posebno Tužiteljstva BiH, da se ozbiljno pozabave i istraže navode o koruptivnim radnjama u pravosuđu. U najkraćem, svi međunarodni izvještaji Tegeltiju navode kao glavnu i odgovornu osobu za urušavanje pravosuđa i do sad neviđenu pravosudnu korupciju.

No, dok je Milan Tegeltija ismijavao izvještaje međunarodnih institucija, u javnosti se pojavio snimak koji je izazvao novu aferu, nazvanu Potkivanje 2, u kojoj je predsjednik VSTV-a (opet) glavni akter.

Sve ono što je Milan Tegeltija godinama radio, a svašta je lošeg uradio, napokon je zadnjih dana došlo na udar (međunarodnih) centara odlučivanja. Pokušavajući dokazati nedokazivo, da on profesionalno i stručno radi svoj posao (samo to niko ne vidi), Tegeltija je podnio prijavu protiv Obavještajne službe BiH – protiv svih onih koji su zaposleni u OSA-i, kao i svih onih koji nisu zaposleni u OSA-i a za koje Tegeltija misli a ne zna da rade za OSA-u – napadajući ih da stoje iza svega i da hoće da ga uklone s pozicije predsjednika VSTV-a, time nemušto pokušavajući da stručne i argumentirane međunarodne kritike banalizira, ali i omalovaži.

Podnoseći ovu prijavu protiv OSA-e Milan Tegeltija, ne samo da aludira da je OSA “kriva” i zbog višegodišnjih negativnih međunarodnih izvještaja o njegovom radu, već se time i pere pred svojim nalogodavcima zbog očiglednih javnih skandala čime je ugrozio dalji nastavak realizacije dva velikodržavna projekta u koje je, nažalost, uvučeno i pravosuđe BiH što potvrđuju istrage koje zadnjih mjeseci potresaju Sarajevo. Istovremeno po Tužiteljstvu BiH Banja Luka i Mostar oaze su vladavine prava iako su upravo oni u izvještajima međunarodnih institucija prikazani kao glavni kočničari evropskih i atlanskih integracija BiH (i to akcijama diktiranim spoljnom politikom – Ruske Federacije, a što su i sami pokazali svojim nedavnim „nastupima“ pred Vijećem sigurnosti). Uz to, je li OSA, možda, montirala i negativne izvještaje OHR-a, USAID-a, PIC-a, EU, OSCE-a?

Teorije zavjera

Tzv. krivična prijava – kako drugačije nazvati dopis protiv NN lica na dvije stranice bez ijednog dokaza – i optužbe da OSA prema njemu primjenjuje tajna sredstva i metode, uz to što je trebala Tegeltiju prikazati kao žrtvu teorije zavjere, bila je novi pritisak na OSA-u i njenog direktora koji su već godinama na meti centara moći iz Beograda, Zagreba i Banja Luke. Od brojnih napada Milorada Dodika, preko Nikole Špirića koji je uhvaćen kao falsifikator u diskreditaciji OSA-e (zbog čega nikad nije odgovarao); montiranih afera u kojima se tvrdilo da OSA prisluškuje hrvatske i srbijanske zvaničnike, do farse s „povjerljivim dokumentima“ koju je predvodio Nenad Stevandić.

Simptomatično je da Tužiteljstvo BiH nikad nije pokrenulo istragu zbog neke od ovih afera koje su podizale veliku prašinu u javnosti, dok su protiv direktora OSA-e ekspresno pokrenuli postupak na osnovu „anonimne prijave“ i otvrorili istragu zbog „sigurnosnih provjera“. U oba slučaja se radi o poslovima koji su u mandatu i direktora i OSA-e (po „dokazima“ Tužiteljstva BiH mogli bi optužiti i direktora CIA-e ili bilo koje druge obavještajne agencije u svijetu), no tužitelji Tužiteljstva BiH ovim su se stavili u funkciju političkih obračuna.

Pri tome OSA-u napadaju Milorad Dodik (na američkoj crnoj listi), Nikola Špirić (na američkoj crnoj listi), Nenad Stevandić koji se na desetinama mjesta u presudama UN-ovog MKSJ-a pominje kao izvršilac ratnih zločina u Banja Luci i šire, a sad im se pridružio i Milan Tegeltija koji je u brojnim izvještajima OSCE-a, USAID-a, visokog predstavnika, Evropske unije, te izjavama američkih i drugih diplomata označen kao glavni krivac za urušavanje pravosuđa u BiH... S druge strane nema negativnih izvještaja (zapadnih institucija) o radu OSA-e, čak suprotno.
Ivancov uz Tegeltiju

No, nakon posljednje sjednice PIC-a u kojoj se decidno traže izmjene i dopune zakona o VSTV-u, i omogućavanje pravnog lijeka protiv odluka VSTV-a, ruski ambasador koji je, kao i obično, izdvojio svoje mišljenje, stao je u zaštitu Milana Tegeltije tvrdeći da su ovi zaključci mješanje u unutrašnje procese u bh. pravosuđu i politički pritisak na institute pravosuđa u BiH.

Tako se Ruska Federacija našla na braniku odbrane VSTV-a, odnosno Milana Tegeltije, jer suprotno svim zapadnim institucijama i pojedincima koji insistiraju na vladavini prava, Ivancov insistira na vladavini Milana Tegeltije, koga je time (ne)svjesno prokazao kao jednog od „vojnika“ Ruske Federacije koji već duže u BiH rade na urušavanju BiH i stopiranju njenih evropskih i atlanskih integracija. Ovim se ruski ambasador pridružio Miloradu Dodiku u odbrani Milana Tegeltije.

Uz politički angažman Milana Tegeltije nije na odmet podsjetiti i na njegove profesionalne reference, koje on često okolo poteže. Zbog sumnje da je nabavio i za potrebe imenovanja na pravosudne funkcije upotrijebio lažnu diplomu pravnog fakulteta, Borislav Radovanović je podnio krivičnu prijavu protiv predsjednika VSTV-a, Milana Tegeltije, navodeći da je Pravni fakultet u Banja Luci upisao u upisnom roku juni/juli 1993. godine i da je četverogodišnji studij okončao za dvije godine, odnosno 1995. Tegeltija mu je odgovorio “sve čisto kao suza“, što je Radovanović dodao kao još jedan prilog svojoj prijavi protiv Tegeltije.

Naravno, ta prijava skuplja prašinu u Tužiteljstvu BiH. Očito je da će doći na red nakon reformi, odnosno uvođenja reda i zakona u rad VSTV-a i Tužiteljstva BiH. No, ono što je hitno i prioritetno jeste spriječiti Tegeltiju da dalje utiče na bilo koji proces i istragu u Tužiteljstvu BiH.

Ni mnogi puno bolji igrači nisu uspjeli u svojim namjerama protiv Bosne i Hercegovine, pa to sigurno neće ni Milan Tegeltija koga, kako rekosmo, Borislav Radovanović sumnjiči da je za dvije (ratne) godine završio Pravni fakultet u Banja Luci.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo