0°C
Mostar 3°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C
Powered by Dark Sky

04.12.2020 / 21:06 Svijet - Dijalog Mediterana

Faisal bin Farhan: Konačni dogovor s Katarom na dohvat ruke

Faisal bin Farhan: Konačni dogovor s Katarom na dohvat ruke
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije izrazio je optimizam kako je trogodišnji bojkot Katara od četiri arapske države, uključujući i njegovo kraljevstvo, možda blizu okončanja.

„Postigli smo značajan napredak u posljednjih nekoliko dana“, kazao je princ Faisal bin Farhan na ovogodišnjem Dijalogu Mediterana čiji je domaćin Italija u petak.

„Mi se nadamo kako ovaj napredak može dovesti do konačnog dogovora koji izgleda jako blizu, mogu reći i kako sam prilično optimističan i da smo blizu finaliziranja dogovora svih država u sporu kako bi se postiglo rješenje koje će biti dobro za sve.“

Međutim, ostale tri države koje bojkotiraju Katar - Bahrein, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati - još nisu potvrdili neki napredak. Prije godinu dana se isticalo slično nadanje, ali je ono brzo nestalo.


Istup princa Faisala desio se samo nekoliko sati nakon što je vodeći diplomata Kuvajta, posredničke države, opisao aktuelne razgovore oko krize „konstruktivnim i plodonosnim“.

To je rekao kuvajtski ministar vanjskih poslova šeik Ahmad Nasser al-Sabah.

Ministar je rekao da je načinjen pomak za rješenje spora, koji je počeo sredinom 2017., kada je Saudijska Arabia sa svojim saveznicima Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom i Egiptom uvela blokadu Katara.

No, nije ulazio u detalje.

„Obavljeni su plodni razgovori u kojima su sve strane izrazile želju da postignu konačan sporazum“, rekao je Al-Sabah u izjavi na kuvajtskoj televiziji, zahvalivši višem savjetniku Bijele kuće Jaredu Kushneru za uložene napore.

Nakon te izjave, ministar vanjskih poslova Katara Mohammed bin Abdulrahman Al Thani zahvalio je Kuvajtu za posredovanje u dogovorima.

„Kuvajtska izjava je nužan korak ka rješenju krize. Izražavamo zahvalnost državi Kuvajt za posredovanje i SAD-u za uložene napore, napisao je na Twitteru.

„Interesi i sigurnost naroda Zaljeva i regije ostaje naš prvi prioritet“, dodao je.

Katarski ministar vanjskih poslova ranije danas je rekao da su se stvari pomjerile u rješavanju diplomatskog spora između zaljevskih zemalja. 

"Trenutno postoji pomjeranje za koje se nadamo da će okončati ovu krizu. Vjerujemo da je okončanje krize važno za sigurnost regije i naš narod. Ova kriza se mora završiti na osnovu međusobnog poštovanja i prava svih ljudi u Zaljevu", rekao je katarski šef diplomatije Mohammed bin Abdulrahman Al Thani.

"Katar ne pravi razliku između zemalja. Nadamo se da će stvari ići u pravom smjeru, ali ne možemo predvidjeti hoće li to biti odmah i da li će se to riješiti u jednom danu."

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat su nametnuli diplomatsku, trgovinsku i putnu blokadu Kataru u junu 2017., optuživši Dohu da podržava terorizam te da ima bliske veze s Iranom.  

Doha je odbila sve optužbe kao neosnovane i naglašavala spremnost na dijalog, prenosi Al jazeera.
(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo