9°C
Mostar 15°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

18.01.2021 / 21:21 Svijet - Ankara

Cavusoglu i Maas o intenziviranju saradnje Turske i Njemačke

Cavusoglu i Maas o intenziviranju saradnje Turske i Njemačke
Foto: FENA - AA

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je danas da su vlade Turske i Njemačke dogovorile intenziviranje mehanizama bilateralnog dijaloga i saradnje i da će u tom kontekstu biti održavani sastanci resornih tijela, uključujući i Vijeće ekonomskog i trgovinskog partnerstva.

Cavusoglu se u Ankari danas sastao sa njemačkim kolegom Heikom Maasom, a nakon sastanka su obojica ocijenili da je to bio konstruktivan susret i razgovori o nizu bilateralnih i regionalnih tema, kao i o odnosima između Turske i Evropske unije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Šef turske diplomacije kazao je da su razgovori i saradnja najviših zvaničnika Turske i Njemačke nastavljeni i u periodu pandemije COVID-19.

Ističući da su te dvije zemlje protekle godine uspjele ostvariti trgovinsku razmjenu od 38 milijardi dolara, Cavusoglu je kazao da je Njemačka zemlja u koju Turska najviše izvozi, a druga zemlja iz koje Turska najviše uvozi.

“Saglasni smo o neophodnosti dodatnog unapređivanja bilateralnog dijaloga i saradnje na svim poljima“, kazao je Cavusoglu.

Cavusoglu je također kazao da je pozitivnim iskoracima kreirana bolja atmosfera u odnosima između Turske i Evropske unije.

Šef njemačke diplomacije Maas je kazao da su delegacije dvije zemlje danas u Ankari detaljno razgovarale i o odnosima između Turske i Evropske unije i da on želi da ti odnosi budu sve bolji i sve dublji.

“Nadam se da ćemo prevazići neslaganja i sporna pitanja koja smo imali između Turske i Evropske unije.


(Vijesti.ba / FENA)

 

Izdvajamo