9°C
Mostar 15°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

19.01.2021 / 22:49 Svijet - Neviđene mjere sigurnosti

Najneobičnija inauguracija američkog predsjednika

Najneobičnija inauguracija američkog predsjednika
Foto: Agencije / Vijesti.ba
Inauguracija novoizabranog američkog predsjednika u Washingtonu u srijedu bit će događaj kakav se ne pamti - Joe Biden i njegova potpredsjednica Kamala Harris sutra će položiti prisegu u gradu u kojem na ulici neće biti gotovo nikoga osim hrpe vojnika.

Više od 20.000 pripadnika Nacionalne garde, vojnih rezervista, naoružani kruže gradom.

Neviđene mjere sigurnosti

Postavljene su žičane ograde i betonski blokovi kako bi se zaštitilo spomenike kao što su Bijela kuća i Kapitol ili kako bi se zatvorile glavne prometnice.

Američke obavještajne službe vjeruju da bi Trumpove pristaše, koje još uvijek vjeruju da su izbori namješteni, mogle pokušati izvršiti napad na ceremoniju, piše VOA.

Područje na kojem će se održati ceremonija je zagrađeno visokom ogradom na čijem se vrhu nalazi bodljikava žica.

Stanovnicima rečeno da ostanu kod kuće

Stanovnicima Washingtona rečeno je da ostanu kod kuće i virtualnim putem prate inauguraciju 46. predsjednika Sjedinjenih Država kako ne bi riskirali zarazu koronavirusom.

National Mall, golema poljana koja vodi od Lincolnova spomenika do Kapitola, bit će zatvoren za javnost. Ondje se stotine tisuća Amerikanaca tradicionalno okupljaju kako bi pozdravile novog predsjednika.

Umjesto toga, postavljeno je gotovo 200.000 zastava koje će predstavljati građane koji ove godine neće moći doći, kao i 56 "stupova svjetlosti" u čast svih država i teritorija.

Uoči odlaska u Washington održao emotivan govor

Biden je održao emotivan govor u Delawareu uoči odlaska u Washington na inauguraciju.

Borio se sa suzama govoreći o svom preminulom sinu Beauu i zahvaljujući svojoj matičnoj saveznoj državi, koju je predstavljao kao senator više od 30 godina.

"Jedino žalim što on nije ovdje", rekao je Biden o svom sinu, državnom odvjetniku koji je umro od tumora na mozgu 2015. godine.

Tko sve dolazi na inauguraciju?

Većina članova Kongresa i Vrhovnog suda će nazočiti inauguraciji, kao i neki od bivših predsjednika. Barack Obama, George W. Bush i Bill Clinton su potvrdili svoj dolazak, kao i bivše prve dame Michelle Obama, Laura Bush i Hillary Clinton. Na svečanosti neće biti Donald Trump ni njegova supruga Melania. To će biti prvi put u zadnjih 150 godina da predsjednik na odlasku bojkotira inauguraciju svog nasljednika.

Svečanost će početi s molitvom koju će voditi jezuitski svećenik Leo J. O'Donovan, bliski prijatelj obitelji Biden. Zakletvu vjernosti domovini recitirat će Andrea Hall, prva crnkinja na čelu vatrogasne postrojbe u Georgii.

Američku himnu će pjevati Lady Gaga, a poeziju će recitirati Amanda Gorman, prva mlada pjesnikinja koja je nagrađena laureatom. Nakon njih će nastupiti Jennifer Lopez i Garth Brooks.

Na kraju će blagoslov održati Silvester Beaman, pastor metodističke crkve u Wilmingtonu.

Biden će prisegnuti na obiteljsku Bibliju staru 127 godina, a držat će je njegova žena.

Harris, prva žena, prva Afroamerikanka i prva osoba porijeklom iz Južne Azije na poziciji američke potpredsjednice, prisegnut će pred sutkinjom Soniom Sotomayor, prvom članicom Vrhovnog suda s južnoameričkim podrijetlom.

Biden će pozvati na jedinstvo i zalječenje rana

Tema Bidenove inauguracije je "Ujedinjena Amerika", a očekuje se da će u svom govoru pozvati na zalječenje rana u američkom društvu te predstaviti plan za prevladavanje trenutne krize. Prema informacijama koje su do sada izašle u javnost, govorit će o potrebi da se zemlja okupi u nezapamćenim trenucima krize i pozvati sve Amerikance da se zajedno suoče s izazovima koji očekuju SAD.

Bidenov govor bi trebao trajati do 30 minuta.

Brojne mjere zbog koronavirusa

Biden je odbio da se svečanost zbog sigurnosnih prijetnji održi u zatvorenom, ali neke promjene su ipak uvedene. Biden je morao odustati od planirane ceremonijalne vožnje vlakom od Wilmingtona do Washingtona.

Večer prije inauguracije Biden i Harris će odati počast preminulima zbog pandemije koronavirusa. Biden će sudjelovati u paljenju 400 svijeća oko bazena ispred spomenika Lincolnu u sjećanje na 400 tisuća preminulih zbog covida.

U tom trenutku će svjetlo obasjati i brojne zgrade diljem SAD-a, uključujući i Empire State Building u New Yorku i the Space Needle u Seattle, piše NBC News.

Zbog koronavirusa su uvedene i mnoge mjere opreza pa će tako umjesto 200 tisuća ulaznica biti podijeljeno njih oko tisuću. Svi prisutni na događaju će morati nositi maske i biti testirani na koronavirus.

Tradicionalni ručak i inauguracijski balovi su otkazani. Njih su zamijenili "virtualni" balovi.

Biden poslijepodne stiže u Bijelu kuću

Tijekom poslijepodneva Biden će u pratnji obitelji i Kamale Harris položiti vijenac na grob neznanog junaka na groblju Arlington s trojicom svojih prethodnika i njihovim suprugama: Georgeom W. i Laurom Bush, Billom i Hillary Clinton te Barackom i Michelle Obamom.

Na povratku, povorka 46. američkog predsjednika zaustavit će se nekoliko stotina metara od Bijele kuće, a Joe Biden će se uputiti do svoje nove rezidencije pješice.

Tada će moći najaviti svoje prve predsjedničke odluke.


(Vijesti.ba / Index)

Izdvajamo