7°C
Mostar 12°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 7°C

27.01.2021 / 16:04 Svijet - Iranski predsjednik

Rouhani: Ograničavanje pristupa internetu je apsolutno pogrešno

Rouhani: Ograničavanje pristupa internetu je apsolutno pogrešno
Hassan Rouhani / Vijesti.ba
Iranski predsjednik Hassan Rouhani napao je protivnike slobode interneta, rekavši da bi ograničavanje pristupa internetu bilo "apsolutno pogrešno".

- Ovih dana internet je poput kisika za ljude. Oni koji bi ga htjeli ograničiti u potpunosti su u krivu - rekao je Rouhani, dodajući da to posebno vrijedi za vrijeme pandemije koronavirusa.

- Kako drugačije očekivati ​​da ljudi rade od kuće i podučavaju svoju djecu tokom  pandemije - citirala je predsjednika novinska agencija Isna.

Ovi komentari su uslijedili nakon što su prošle sedmice pravosudne vlasti naredile privođenje ministra komunikacija Mohammada Javada Azarija Jahromija zbog navodnog sprječavanja blokade Instagrama i ignorisanja uputa o internetskim restrikcijama, prenosi dpa.

Jahromi je pušten uz garanciju, ali njegov slučaj će se nastaviti dalje jer je više institucija podnijelo protiv njega prijave.

I ultrakonzervativno iransko pravosuđe i tvrdolinijaši u parlamentu zalažu se za restrikcije na internetu, tvrdeći da su internet mreže odgovorne za "socijalni nemoral" u zemlji.

U Iranu su blokirane hiljade internet stranica, ali većina Iranaca zanemaruje ograničenja.

Pristup blokiranim stranicama moguće je dobiti putem tunela za podatke, što je također službeno zabranjeno.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo