2°C
Mostar 7°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C
Powered by Dark Sky

07.04.2021 / 17:57 Svijet - Ostala zatečena

Šefica EK ostala bez stolice tokom sastanka s Erdoganom

Šefica EK ostala bez stolice tokom sastanka s Erdoganom
Foto: AA / Vijesti.ba
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ostala je zatečena kada je u srijedu na dočeku u turskoj prijestolnici mjesto pored predsjednika Turske Recep Tayyip Erdogana zauzeo njen kolega, predsjednik Evropskog vijeća ...

... Charles Michel, prepustivši njoj sporedno mjesto u prostoriji.

Snimak sa sastanka pokazuje šeficu izvršne vlasti Evropske unije kako gestikulira u nevjerici nakon što su Erdogan i Michel zauzeli dva mjesta u pročelju prostorije, ostavljajući za nju slobodno mjesto na sofi sa strane.

- Predsjednica Komisije bila je očito iznenađena, kazao je glasnogovornik EK-a, Eric Mamer, dodavši kako je šefica Komisije trebala imati isto mjesto kao i druga dva učesnika u ovom sastanku.Protokolarni propust izazvao je i brojne komentare na društvenim mrežama. Jedan od korisnika je uz video iz Ankare komentirao kako “službenici protokola vrište”.

Članica Evropskog parlamenta Sophie in ‘t Veld postavila je pitanje zbog čega Michel nije reagirao.

Evropski zvaničnik, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, pojasnio je da bi ovakva reakcija mogla isprovocirati “protokolarni i politički incident, i prema Turskoj kao i prema Europskom vijeću.”

- Turska nije imala loše namjere. Izrazila je vrlo srdačnu dobrodošlicu za oboje i striktno se pridržavala međunarodnog protokola”, ističe neimenovani zvaničnik, prenose agencije.

Međutim, u prošlim sastancima kada je turski lider posjećivao Brisel, uvijek su se pripremale tri stolice za razgovore sa šefovima Komisije i Europskog vijeća, koje predstavlja 27 država članica, piše Reuters.

Mamer je rekao da je Von der Leyen odlučila nestvarati “problem iz ovoga”, ali u razgovorima je govorila o ženskim pravima i Istanbulskoj konvenciji o nasilju nad ženama, iz koje se Turska povukla prošlog mjeseca.(Vijesti.ba)

Izdvajamo