14°C
Mostar 17°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

13.04.2021 / 09:52 Regija - Upozorenje HAK-a

Snijeg zatrpao autoceste u Hrvatskoj

Snijeg zatrpao autoceste u Hrvatskoj
Foto: HAK

Zbog olujnog vjetra i snijega trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji, Rijeci i Istri te obrnuto, a preporuka je svima koji mogu da ne kreću na put, izvijestio je HAK u 9:10.

Zbog orkanske bure za sav je promet zatvorena Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

Promet je dozvoljen samo za osobna vozila:

autocestom A1 Zagreb - Split - Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje

autocestom A6 Rijeka - Zagreb, između čvorova Kikovica i Delnice

Jadranskom magistralom (DC8) između Senja i Karlobaga

državnom cestom Maslenica - Zaton Obrovački (DC54)


Na autocesti Draga - Šmrika (A7) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja te lokalnoj cesti (LC58107) Križišće - Kraljevica dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II.skupina vozila).

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za motocikle, prikolice za stanovanje, kamp-prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1.9 m, autobuse na kat i autobuse duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu s jednom osovinom.

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu:

Za danas je za cijelu Hrvatsku, izuzev istoka zemlje, oglašen meteoalarm. Za većinu zemlje proglašen je žuti meteoalarm zbog vjetra, kiše, grmljavine, a u središnjoj Hrvatskoj i na sjeveru zemlje i zbog snijega i leda.

Za riječku regiju i Kvarner, gdje se mjestimice očekuje olujna bura s udarima do 145 km/h, izdano je narančasto upozorenje.

Najviši, crveni stupanj upozorenja proglašen je za podvelebitsko područje gdje su mogući udari bure do 150 km/h.

Ovo je kratka prognoza DHMZ-a za danas:

"Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom, a osobito na Jadranu i izraženijim pljuskovima s grmljavinom. U gorju susnježica i snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača, a snijega nošenog burom može biti na sjevernom Jadranu. Puhat će umjeren do jak sjeveroistočni i sjeverozapadni vjetar. Na Jadranu jaka i olujna, podno Velebita na udare i orkanska bura, a u Dalmaciji još prijepodne i jako do olujno jugo. Najviša temperatura zraka od 0 do 3°C u gorskim područjima, drugdje u unutrašnjosti uglavnom između 3 i 8, a na Jadranu od 8 na sjevernom do 16°C na južnom dijelu."(Vijesti.ba)

Izdvajamo