12°C
Mostar 15°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 15°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

15.04.2021 / 20:13 KORONAVIRUS - Koronavirus

Epidemiološka situacija u Švedskoj postala ozbiljna

Epidemiološka situacija u Švedskoj postala ozbiljna

Zdravstvene vlasti u Švedskoj saopćile su da je situacija s koronavirusom u zemlji "ozbiljna" i da su se bolnice brzo napunile pacijentima širom zemlje.

Švedska je prijavila više od 7.000 novih slučajeva koronavirusa i 41 smrtni slučaj u protekla 24 sata. Britta Bjorkholm iz Švedske agencije za javno zdravstvo kaže da je "sada vrijeme da počnemo slijediti preporuke."

Oko 400 pacijenata s COVID-19 trenutno se liječi na odjelima intenzivne njege u bolnicama. Bjorkholm kaže da je sve veći broj slučajeva otkrivenih kod djece i mladih u Švedskoj. Ali naglasila je da je to vjerojatno zbog poboljšanih postupaka testiranja, a ne zbog novonastalih trendova, javlja AP.

Kaže da su nedavne studije pokazale da se čini kako brzo raširena varijanta virusa prvi put otkrivena u Britaniji ne povećava rizik od ozbiljnih bolesti kod djece i mladih.

Uprkos kašnjenju u cijeloj Evropi s početkom vakcinacije cjepivom Johnson&Johnson, Švedska se drži cilja da svi punoljetni Šveđani dobiju barem jednu dozu do 15. augusta. Švedska je zabilježila više od 892.000 slučajeva koronavirusa i 13.761 potvrđenih smrtnih slučajeva.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo