-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 2°C
Bihać 1°C

29.04.2021 / 19:36 BiH - Ko je za šta nadležan

Sve istrage i procesi o kineskim respiratorima: Tužioci iznad zakona?

Sve istrage i procesi o kineskim respiratorima: Tužioci iznad zakona?
Foto: Vijesti.ba

Tužilaštvo BiH zastupa optužnicu protiv premijera i drugih za nabavku kineskih respiratora; Tužilaštvo BiH vodi istragu oko kineskih respiratora ...

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu vodi istragu oko kineskih respiratora... ko šta istražuje i ko je za šta nadležan i koliko se istraga, uopšte, vodi oko tih respiratora i zašto?

Nakon što je kolegij Federalnog tužilaštva zauzeo jedinstven stav po kome je zahtjev Tužilaštva BiH „u dijelu u kojem izdaje uputstva Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo nedopušten i nezakonit i izlazi izvan propisanih ovlaštenja Tužilaštva BiH“, a vezano za istragu oko upotrebe kineskih respiratora u Kliničkom centru univerziteta Sarajevo, pojavile su se informacije da će Tužilaštvo BiH održati hitan kolegij jer je, navodno, za njih neprihvatljiv stav Federalnog tužilaštva. Osim toga i dalje se pojavljuju informacije kako tužioci Tužilaštva BiH aktivno rade na istrazi vezanoj za dešavanja u KCUS-u i saslušavaju ljekare, a koja se odnosi na upotrebu respiratora koje je prošle godine preko preko firme Srebrena malina nabavila Federalna uprava civilne zaštite.

S obzirom na informacije da i Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu vodi istragu oko tih respiratora u KCUS, a da se, kako je opće poznato, oko tih respiratora vodi i sudski postupak u Sudu BiH, u kome su optuženi premijer i dopremijerka Federacije BiH, kao i direktor FUCZ i direktor Srebrene maline, teško da je ikome više jasno ko šta istražuje i ko je za šta nadležan i koliko se istraga, uopšte, vodi oko tih respiratora i zašto, a što može ukazivati na pravni haos i pravnu nesigurnost koju neko svjesno fabricira.

Ako bismo krenuli po redu, onda bismo prvo morali navesti prvu istragu koju je prošle godine, nakon brojnih informacija o nabavci ovih respiratora, otvorilo Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu. No, smatrajući da je to njihova nadležnost (mada nije jasno kako, jer niti za jednu sličnu istragu u Republici Srpskoj  Tužilaštvo BiH nikad nije pokazalo nikakvo interesovanje, a pogotovo im nije palo na pamet da je izuzmu) Tužilaštvo BiH je preuzelo predmet, kako je to objasnila glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, Gordana Tadić, u vrijeme kad je zbog nabavke respiratora uhapšen premijer Federacije Fadil Novalić. Sud je smatrao da nema osnova za pritvor, premijer je pušten, optužnica, takva kakva je, potvrđena i uslijedilo je suđenje.

Iako je tokom višemjesečne istrage javnost imala više no dovoljno informacija o nekim zvučnim imenima koja stoje iza nabavke respiratora i o tome kako se radi o neviđenom slučaju korupcije, ništa od toga se nije našlo u optužnici, jer tužioci i pored svih najava očito nisu imali dokaza za to. S druge strane, nakon brojnih (raznih) opstrukcija respiratori su dostavljeni bolnicama i nakon servisiranja i verificiranja bili spremni za rad. U vrijeme kad su bili i najpotrebniji, usred trećeg vala pandemije koji je pogodio BiH kad je i bilo najviše zaraženih.

Tužioci koji zastupaju optužnicu protiv premijera Novalića i ostalih dokazuju kako je premijer učestovao u organizovanom planu nabavke respiratora i pranju para iako za to nema nikakvih dokaza, ali i da respiratori nisu za pacijente oboljele od koronavirusa, odnosno da su neupotrebljivi. Uz brojne probleme na koje nailaze tužitelju u dokazivanju svojih tvrdnji (o čemu ćemo drugom prilikom), veliki problem za tužitelje bila je informacija da se respiratori koriste, a što je u sudnici decidno iznijela direktorica KCUS-a, govoreći kao njihov - svjedok Tužilaštva.

Afera koja je uslijedila oko korištenja respiratora, čini se, ide u prilog samo tužiocima koji zastupaju optužnicu protiv premijera i drugih. Zato ne treba čuditi što se glavni tužilac iz ovog predmeta, Đermin Pašić, pojavio u KCUS-u ubrzo nakon ulaska inspektora SIPA-e i kantonalnih tužitelja. O tome šta je i kako Pašić radio u KCUS-u odlučivat će VSTV, a nakon što su prijavu o tome podnijeli advokati premijera Novalića i ostalih, ali i ljekari koje je „ispitivao“ Pašić. Odluka Federalnog tužilaštva nesumnjivo će u tome imati posebnu težinu i jasno je zašto je „neprihvatljiva“ za Tužilaštvo BiH, međutim oni to ne mogu promijeniti niti na to mogu uticati, uz svu svoju državnu moć. Treba reći i da ovo nije prvi put da se Tužilaštvo BiH pokušalo mješati u rad Federalnog tužiteljstva, u čemu ni ranije nisu uspjeli jer nemaju zakonsko uporište za to.

No, odluka Federalnog tužiteljstva, ali i zahtjev Kantonalnog, otvorila su neka druga pitanja: koga i zašto i po kom osnovu saslušavaju tužioci Tužilaštva BiH koji već vode proces o tim respiratorima, a nakon što su sami o njima proveli istragu. Navodno se radi o novoj istrazi koju su oni otvorili protiv NN izvršioca za pomoć učiniocima poslije izvršenog krivičnog djela, što je pravni nonsens, jer su upravo oni zbog respiratora optužili premijera i ostale, a laici bi mogli zaključiti da se radi o istrazi protiv svega onoga (ili protiv svih onih) koji bi tužiocima mogli štetiti u postupku koji vode, a to se već zove drugačije.

Još je jedna zabrinjavajuća činjenica u svemu. Istragu povodom brojnih informacija u javnosti o upotrebi respiratora u KCUS vodi Kantonalno tužilaštvo koje je već saslušalo brojne ljekare, tako se i saznalo da nema nikakvog anonimnog pisma, ali saslušani su i neki novinari koji su objavili to pismo tvrdeći da je za jednu noć umrlo 7 pacijenata, što je posebno uznemirilo javnost. Kako saznajemo, nikakve dokaze za to kantonalni tužitelji nisu od saslušanih dobili, niti su pronašli dokaze o tome u KCUS. Saznajemo i da u Tužilaštvu BiH jesu početkom aprila (8. i 9.) saslušani doktorica Katica (koju su tužitelji ispitivali više od sedam sati) i doktor Horozić, ali da od tada u Tužilaštvu BiH nije saslušan ni jedan drugi ljekar.

Uz sve ovo treba reći da je tužilac Đermin Pašić u junu prošle godine na upit Federalne uprave civilne zaštite da li mogu izvršiti podjelu ventilatora (respiratora) zdravstvenim ustanova odgovorio da oni nisu nadležni da izdaju dozvole za to, kao ni da određuju procedure, uz napomenu da respiratori nisu oduzeti (po naredbi Suda BiH). Očito da nije bilo osnove za to. S druge strane ako su imali dokaze da su respiratori neupotrebljivi zašto o tome nisu obavjestili FUCZ i zašto ih nisu izuzeli jer su oni bili predmet istrage, a kasnije i sudskog postupka? Jedno je jasno: afera respiratori se nastavlja jer je to očito u interesu nekih grupa kojima nije važna istina koju utvrđuje Sud, odnosno kakva će biti presuda, već šteta koju ovom aferom nanose.

D.S

(Vijesti.ba)

Izdvajamo