8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

03.05.2021 / 18:01 BiH - Preduprijediti negativnu dinamiku

Apel civilnog društva EU, SAD-u, NATO-u: Neuspješna konsolidacija Balkana

Apel civilnog društva EU, SAD-u, NATO-u: Neuspješna konsolidacija Balkana
Foto: AFP / Vijesti.ba
Predstavnici civilnog društva država Zapadnog Balkana uputili su apel Evropskoj uniji (EU), Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i vladama zemalja članica NATO-a, pozivajući ih da "preduprijede negativnu dinamiku" na Zapadnom Balkanu, "koja potencijalno vodi u nasilje".

"Odnos većine zapadnih vlada bio je sve do 2018. godine u potpunosti u skladu sa idealom 'cjelovite, slobodne i mirne Evrope', koji je podrazumijevao i stav da dalja promjena granica ili etnoteritorijalizacija neće biti dozvoljena", navodi se u apelu.

Međutim, kako ističu potpisnici, "nacionalni autoritarni populizam koji podsjeća na nacionalizam viđen u bivšoj Jugoslaviji od kraja osamdesetih, postao je sve očigledniji i u nekim državama članicama EU, kao i u SAD-u poslije izbora Donalda Trumpa za predsjednika".

Potpisnici apela su naveli da su ovi faktori "ubrzali negativnu dinamiku u vezi s demokratijom na Zapadnom Balkanu" i pozvali zapadne lidere "da prepoznaju jasnu i neposrednu opasnost koju predstavljaju njihove trenutne politike i da ih shodno tome promijene".

Apel, koji je potpisalo više od 250 predstavnika civilnog društva iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije, Slovenije, te iz Evrope i SAD-a, upućen je predsjedniku SAD-a Joe Bidenu, čelnici Evropske komisije Ursuli Von der Leyen, predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu, generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu, kao i šefovima vlada vodećih država članica EU i NATO-a.

U apelu se, pored ostalog, ukazuje na navodni "non-paper" koji je, kako je prenio slovenački portal "Necenzurisano", premijer Slovenije Janez Janša uputio u Brisel.

Prema objavljenom sadržaju, govori se o prekrajanju granice Srbije i Kosova, te predviđa mogućnost otcjepljenja bh. entiteta RS, pripajanje dijelova Crne Gore i Sjeverne Makedonije s albanskom većinom Albaniji, te priključenje dijela BiH, zapadne Hercegovine, Hrvatskoj.

Janša je demantovao da "non-paper" postoji i naglasio da Slovenija ozbiljno traži rješenja za razvoj regiona kao i za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, ali da to ometaju tvrdnje kojima se slovenački non-paper povezuje s ranijim planovima podjele BiH.

Slovenačka evroparlamentarka Tanja Fajon, članica evropske poslaničke grupe Socijalista, ocijenila je da je "rješenje za Balkan jasna evropska perspektiva, a ne prekrajanje granica".

Američki State Department je, komentarišući informacije o postojanju non-papera naglasio da "SAD duboko cijene svoje dugotrajno partnerstvo sa BiH i ostaju privržene zajedničkom cilju demokratske, inkluzivne i prosperitetne BiH na putu ka punoj euroatlantskoj integraciji".

Potpisnici apela su naveli da, "bez obzira na to koje je provenijencije non-paper, nesumnjivo postoji "čitava kohorta pristalica takvih etnonacionalističkih programa".

"Ne bi se ipak trebalo zavaravati da bi bilo kakav pokušaj ostvarenja pomenutih ciljeva prošao bez masovnog nasilja i protjerivanja stanovništva", navodi se u apelu i dodaje da je "važno da predsjednica Evropske komisije i predsjednik Vijeća EU postojanje tog prijedloga demantuju i odbiju, ili pak potvrde".

U apelu se navodi i "da još nije kasno da SAD i EU preduprijede trenutnu negativnu dinamiku" na Zapadnom Balkanu.

(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo