19°C
Mostar 22°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

12.05.2021 / 13:09 BiH - Ostvarila svoje ciljeve

Dodik: Veoma brzo moguće ponovo mobilizovati vojsku RS

Dodik: Veoma brzo moguće ponovo mobilizovati vojsku RS
Milorad Dodik / Vijesti.ba
Na svečanosti obilježavanja Dana trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (BiH) i Dana Vojske Republike Srpske (RS), predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je ...

... 12. maja da je veoma brzo moguće ponovo mobilizovati vojsku RS-a.

Dodik je kazao da je Vojska RS-a ostvarila sve svoje ciljeve, branila svoj narod, no da joj se uporno pokušavaju pripisati antiratna i antizakonska postupanja.

I na prethodnom obilježavanju ovog datuma Dodik je kazao da je odluka o ukidanju Vojske RS-a "pod pritiskom međunarodnog faktora formiranje Oružanih snaga BiH" bila greška.

"Veoma brzo je moguće ponovo mobilizovati vojsku RS-a", kazao je Dodik.

Dodik je naveo kako je na sceni arogancija međunarodne zajednice po pitanjima Republike Srpske.

"Možda nam i ne treba stolica u UN-u, ali nam treba priznanje. Samo čekamo trenutak kada ćemo to ostvarit", naveo je Dodik.

Oružane snage BiH formirane su prije 2005. godine spajanjem Vojske bosanskohercegovačkih entiteta Federacije BiH i RS-a.

Njihovom formiranju prethodila je reforma odbrane u BiH koja je provedena 2004. godine. Tada su ukinuta entitetska ministarstva odbrane i entitetske vojske (Vojska RS-a i Vojska FBiH), te formirane jedinstvene Oružane snage BiH.

(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo