-1°C
Mostar 4°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 1°C
Bihać 1°C

12.05.2021 / 15:29 Ekonomija - BPK Goražde

Novalić i ministri u fabrikama TVC i Ginex, nova radna mjesta

Tokom službene posjetu BPK Goražde delegacija Vlade FBiH predvođena premijerom Fadilom Novalićem posjetila je pogon kompanije TVC d.o.o. Goražde i UNIS Ginex d.d. Goražde.

Nova fabrika kompanije TVC doo Goražde proizvodi medicinske krevete i funkcionalni namještaj koji obuhvata metalne dijelove medicinskih kreveta i pomagala. Za početak, nova fabrika njemačkog investitora otvara oko 150 radnih mjesta.

Novi proizvodni pogon u industrijskoj zoni Vitkovići površine je 7.000 kvadratnih metara.

Delegacija, u kojoj su još ministri energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, te prometa i komunikacija Denis Lasić, prethodno se sastala s premijrkom BPK Goražde Aidom Obuća, a nakon toga je obišla i gradilište tunela Hranjen.

Novalić je nakon izjavio da je razlog njihove posjete sagledavanje uticaja mjera Vlade FBiH na terenu i to prije svega u sredinama koje nazivaju industrijskim. Po njegovim riječima, takva sredina je svakako i Goražde, odnosno Bosansko-podrinjski kanton.

- Svima su već poznati podaci da prva četiri mjeseca imamo izrazite znake privrednog oporavka. Izvoz nam je skočio preko 17 posto, isto tako industrijska proizvodnja. Pokrivenost uvoza izvozom nikada nije bila 65 posto kao što sada imamo. Imamo prilično dobar povratak uposlenih na radna mjesta koji su bili otpušteni u doba lockdowna i općenito. Neke smo mjere kreirali, emitovali smo puno novca i želimo da vidimo kako se to sve odražava na terenu – naveo je premijer Novalić.

Po njegovim riječima, premijerka BPK Aida Obuća je govorila o prilično masivnoj pomoći od Vlade Federacije.

- Kada se sve sabere, dođemo na prilično visokih 16-17 miliona KM, što je znatno više po glavi stanovnika nego što pomažemo druge kantone. Ali zauzvrat Bosansko-podrinjski kanton nam vraća to tako što zaista ima najbrži ekonomski oporavak od Covida - kazao je federalni premijer.

Istaknuo je da je 86,5 posto svih otpuštenih vraćeno u ovom periodu i „mi smo veoma zadovoljni“.

- Dolaze i nove kompanije, jednu takvu ćemo posjetiti. Spremni smo i otvoreni za dalje podupiranje. Nikako ne možemo zaboraviti i kapitalne projekte koje ovdje radimo. Jedan od njih je tunel Hranjen. To je 82 miliona KM samo u ovom dijeljenju, sve skupa će završiti negdje oko 200 ili 190 – naveo je premijer Novalić.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo