15°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

16.05.2021 / 18:52 Svijet - New York

UN pozvao Izrael i Palestinu na povratak pregovorima

UN pozvao Izrael i Palestinu na povratak pregovorima
Foto: FENA

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres pozvao je vlasti Izraela i Palestine na hitno okončanje besmislenog krvoprolića, terora i destrukcije i na obnovu pregovora o rješenju bliskoistočne krize na bazi uspostave dvije države.

Vijeće sigurnosti UN-a održava treću vanrednu sjednicu o rastućim tenzijama između Izraela i Palestine i o izraelskim napadima na Gazu.

Guterres je u obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a izjavio da je neophodno odmah okončati sukobe jer stradanja i rušenja u Gazi i Izraelu gase nadu u mogućnost suživota i mira u toj regiji, javlja Anadolija.

- Odmah treba okončati raketne napade s jedne, i zračne i artiljerijske napade s druge strane - poručio je Guterres.

Ističući kako UN vodi pregovore o uspostavi primirja sa svim relevantnim stranama, Guterres je kazao da je zgrožen stradanjem palestinskih civila u Gazi, uključujući i žene i djecu, i da je tužan zbog stradanja ljudi od raketa ispaljenih iz Gaze na Izrael.

Generalni sekretar UN-a također je podsjetio sve lidere da imaju obavezu okončati huškačku retoriku i raditi na smirivanju tenzija.

- Sukobi mogu izazvati novu opasnost i gurnuti cijelu regiju u spiralu nasilja sa razarajućim posljedicama, a ne samo Izrael i Palestinu - upozorio je Guterres.

Prvi čovjek UN-a je dalje kazao da bi nastavak sukoba bilo teško kontrolirati i da bi to izazvalo produbljenje sigurnosne i humanitarne krize.

Krajnje zabrinjavajućim je Guterres ocijenio i napad na novinare i medijske urede u Gazi te je dodao kako se novinarima treba dozvoliti neometan rad.

Pozvao je vlasti Izraela i Palestine na hitno okončanje besmislenog krvoprolića, terora i rušenja kao i na poštivanje međunarodnog i humanitarnog prava.

- Jedini put pred nama su odluke UN-a, međunarodno pravo i raniji sporazumi koji predviđaju povratak pregovorima o rješenju krize na bazi uspostave dvije države sa glavnim gradom Jerusalemom i međusobnim priznanjem i poštivanjem mira i suživota. Što bude duže trajao ovaj ciklus nasilja, to će teže biti postići konačni cilj , poručio je Guterres.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo