15°C
Mostar °C
Tuzla 21°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

17.05.2021 / 18:01 BiH - Ministar odbrane

Podžić: SAD najvažniji strateški partner našoj zemlji i institucijama odbrane

Podžić: SAD najvažniji strateški partner našoj zemlji i institucijama odbrane
Foto: MOBiH

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, sa saradnicima, razgovarao je danas, putem videolinka, sa zamjenicom pomoćnika državnog sekretara za odbranu Sjedinjenih Američkih Država Laurom Cooper i njenim saradnicima, te zahvalio na....

...podršci i interesiranju koje ona, njen tim, ali SAD, iskazuju i pružaju Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.

On je istaknuo da su SAD najvažniji strateški partner našoj zemlji i institucijama odbrane BiH, te da je od izuzetnog značaja njihovo zanimanje za reformski proces koji provodi naša država putem “programa reformi”, a za što je najbolji pokazatelj vježba “Immediate Response 21” koja se upravo realizira na tri lokacije u Bosni i Hercegovini, gdje pripadnici OS SAD-a i OSBiH zajedno vježbaju - saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Ministar Podžić je upoznao Cooper s aktivnostima koje MOBiH provodi u kontekstu ispunjenja obaveza proisteklih iz “Programa reformi”, kao i o aktivnostima koje se odnose na druge alate partnerstva sa NATO-om, kao što su PARP, OCC, Building Integrity, DEEP - Defense Enhancement Education Program.

Tokom sastanka je razgovarano o poteškoćama i izazovima koji su prisutni u funkcioniranju institucija odbrane, a koji su izazvani problemima vezanim za pandemiju COVID 19, što je neminovno dovelo i do nedovoljnog budžeta za odbranu i konsekventno tome do izazova u implementaciji i realizaciji preuzetih obaveza vezanih za provođenje aktivnosti iz dokumenta „Pregled odbrane BiH“ i pokretanje procesa modernizacije OSBiH.

U tom smislu, podrška Sjedinjenih Američkih Država je od krucijalne važnosti, te su glavni projekti modernizacije OSBiH vezani za realizaciju US FMF (Foreign Military Finance) i  US FMS (Foreign Military Sales) programa, kao i programa donacija nekih drugih partnera.

Ministar Podžić je posebno zahvalio Cooper na doniranim sredstvima za nabavku novih helikoptera za potrebe OSBiH, čija je implementacija upravo u toku.

- Razgovaralo se i o našem zajedničkom učešću u operacijama podrške miru u okviru misije “Odlučna podrška“ u Afganistanu, gdje su naši pripadnici stekli značajna iskustva, učvrstili operativna partnerstva i gdje trenutno s našim operativnim partnerima koordiniramo proces povlačenja i završetka ove višegodišnje misije – navodi se u saopćenju MOBiH.

Dodaje se da je Cooper još jednom iskazala snažnu podršku našoj zemlji i reformskim procesima koji se i trenutno realiziraju, a posebno se interesirala za vidove i načine saradnje sa NATO-om. U tom smislu je istakla značaj i ulogu deklarisane Borbene grupe lake pješadije koja bi u smislu obučenosti i opremljenosti trebala biti spremna i nalaziti se u bazenu NATO snaga do 2023. godine.

Ona je, također, u svom obraćanju zahvalila našoj zemlji na doprinosu kroz učešće u operacijama podrške miru u okviru misije Odlučna podrška u Afganistanu, gdje su naši pripadnici rame uz rame sa pripadnicima vojske SAD-a vrlo hrabro i profesionalno izvršavali svoje zadatke i doprinosili globalnoj sigurnosti – navodi se u saopćenju.

Cooper je na kraju izrazila očekivanja da će pripadnici OS BiH biti vrlo rado viđeni kao pouzdan partner i u budućnosti ako se za takvom vrstom angažmana bude ukazala potreba.

Ministar Podžić je zahvalio zamjenici pomoćnika državnog sekretara za odbranu na podršci i pomoći i izrazio nadu da će se epidemiološke prilike stabilizirati i da će planirana posjeta Cooper našoj zemlji biti realizirana čim prije.

Video telekonferenciji je prisustvovao i ambasador Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim državama Bojan Vujić - saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo