18°C
Mostar 25°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 23°C
Bihać 23°C
Powered by Dark Sky

11.06.2021 / 12:09 BiH - Ambasador Velike Britanije

Field: Jasno da ovlast za imenovanje Schmidta ima PIC

Field: Jasno da ovlast za imenovanje Schmidta ima PIC
Foto: Arhiv

Ujedinjeno Kraljevstvo smatra da je potpuno jasno da zakonska odgovornost i ovlast za imenovanje visokog predstavnika leži na Vijeću za implementaciju mira (PIC), a sve druge tvrdnje jednostavno nisu tačne, izjavio je za portal Fokus.ba ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field.

On vjeruje da će predstojeći dolazak novog visokog predstavnika Christiana Schmidta biti svježa prilika za BiH, da se nastavi sa naporima na putu ka izgradnji stabilnije, prosperitetnije i inkluzivnije zemlje. 

 - Visoki predstavnik i njegov Ured imaju važnu ulogu, zajedno sa svim ostalim prijateljima ove zemlje. Ali, na kraju dana, ovdje se radi o podržavanju građana u ostvarivanju njihovih ciljeva i promjena koje žele, kao i da traže odgovornost od svojih izabranih predstavnika.  Ured visokog predstavnika ima jasno definisan kriterij za zatvaranje, “5+2”, i ako je iko zainteresovan za završetak međunarodne supervizije, onda treba raditi na implementaciji tih reformi - kazao je on.

Field, također, dijeli frustraciju koju osjećaju mnogi bh. građani zbog nedovoljnog napretka u polju vladavine prava, bez obzira što je ovo bio glavni prioritet, kako njima, tako i na euroatlantskom putu.

- Nekoliko je konkretnih koraka koji se mogu brzo napraviti – u Zakonu o sukobu interesa, Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, Zakonu o javnim nabavkama i još nekim, tako da je na ministrima i parlamentarcima da urade ono što se treba uraditi. Ovo nisu apstraktne ideje ili zakoni. Sve ovo može pomoći izgradnji povjerenja pojedinaca, kao i onih koji možda žele investirati ovdje. Na kraju dana, ni građani, ni međunarodni partneri neće biti uvjereni dok ne vide značajne rezultate, a to znači istrage u visoko-profilnim slučajevima korupcije i organizovanog kriminala, optužnice i presude, te zatvorske kazne za pojedince. Tada će početi vjerovati da niko nije iznad zakona, rekao je Field za Fokus.ba.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo