20°C
Mostar 26°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 22°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

11.06.2021 / 20:00 Svijet - Američki general

Kineska izdvajanja za vojsku su 'uznemirujuća'

Kineska izdvajanja za vojsku su 'uznemirujuća'
Foto: Reuters / Vijesti.ba
"Kombinovani ruski i kineski budžet premašuju naš" kazao je šef združenih snaga, general Mark Mili pred Odborom za oružana pitanja u Senatu i dodao da su kineska izdvajanja za vojsku "uznemirujuća".

Kina i Rusija su najveći konkurenti Americi, i sekretari za odbranu - od Džima Matisa do Lojda Ostina - su Kinu smatrali najvećim izazovom za američku vojsku.

Senator Džim Inhof, član Odbora za odbranu, je nedavno napisao da je kineski vojni budžet oko 602 milijarde dolara, a ruski oko 200 milijardi. Američki budžet za odbranu je 715 milijardi.

Razlika koja je postojala između američkog i kineskog vojnog budžeta prije 20,30 godina, sada se smanjuje.

"Tražimo od vojske mnogo, a dajemo joj premalo", kaže Inhof.

Senator Rodžer Viker, republikanac iz Misisipija, ocijenio je da prijedlog budžeta za vojsku ne ispunjava cilj odbrane zemlje.

General Mili i sekretar Ostin kazali su da je budžet za odbranu takav da zahtijeva neke teške odluke, ali da će odbrana zemlje biti adekvatna.

Demokratski senator Tim Kejn iz Virdžinije branio je prijedlog budžeta i rekao da je Bidenov predlog za 6 milijardi dolara manji nego prijedlog Trumpove administracije, i podsjetio da je Trump stalno uzimao novac od Pentagona za "hitne projekte" kao što je bio zid na granici sa Meksikom.

Nezavisni senator Angus King iz Mejna kazao je da je jedan od najvećih rizika "slučajni konflikt sa Kinom". On smatra da je rizično područje Južno kinesko more i Tajvan, i da Amerika mora da radi tako da spreči sukob.

(Vijesti.ba / Glas Amerike)

Izdvajamo