5°C
Mostar 8°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 6°C
Bihać 3°C

15.06.2021 / 12:07 Regija - Nastavljen dijalog

Kurti i Vučić prvi put za pregovaračkim stolom u Briselu

Kurti i Vučić prvi put za pregovaračkim stolom u Briselu

U Briselu je danas nastavljen dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, prvim susretom za pregovaračkim stolom premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Prije sastanka, koji je u toku, šef evropske diplomatije Josep Borrell održao je odvojene bilateralne susrete s kosovskom i srbijanskom delegacijom.

"Dijalog i njegov ishod put je u evropsku budućnost obje strane. U međuvremenu on je donio važne rezultate za njihove građane", tweetovao je Borrell.

Šef pregovaračkog tima Srbije Petar Petković je novinarima izjavio da je Borrell potvrdio sagovornicima da će o tom susretu da obavijesti američkog predsjednika Joe Bidena na samitu koji će biti održan nakon završetka ove runde pregovora.

Petković je prenio Vučićeve riječi prilikom susreta s Borrellom, kada je srbijanski predsjednik navodno naglasio da je zvanični Beograd spreman za nastavak procesa, ali i da ga zanima pomak u dijalogu.

- EU blisko sarađuje sa SAD-om o pitanju Kosova, što dodatno otežava našu poziciju, ali borit ćemo se - naglasio je Petković.

Borrell, koji je posrednik na ovom sastanku uz specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, pozvao je obje strane da iskoriste "nastali novi momentum o Zapadnom Balkanu u EU", kako bi postigle sporazum o normalizaciji odnosa.

- Znamo da dijalog neće biti lak ali ovaj proces, uz iskreno učešće obje strane, je neophodan za dobrobit građana Kosova i Srbije - poručio je Borrell, ponovivši da je rezultat dijaloga jedini put ka evropskoj budućnosti.

Šef diplomatije EU je iznio da se lično zalaže da se vidi rapidan progres "kako bi se konačno prošlost ostavila iza i postigao sporazum između Kosova i Srbije".

Poruke pred susret

Proces razgovora o normalizaciji odnosa je zastao najesen 2020. godine, kada je srbijanska strana otvorila pitanje implementacije sporazuma o Zajednici srpskih opština na Kosovu (ZSO).

Uoči potvrde novog datuma obnove briselskog procesa, zvaničnici obje strane u javnost su ponovo izlazili s oprečnim izjavama o tom pitanju.

Dok Kurti napominje da ne može biti formirana jednoetnička zajednica, Vučić mu poručuje da ne mora da dolazi u Brisel ako ne želi da razgovara o formiranju iste.

Premijer Kosova je u više navrata izjavio da njegov budući susret sa beogradskim sagovornikom u kontekstu dijaloga neće biti nastavak dijaloga već, kako je rekao, početak novog procesa.

Govoreći na sjednici Skupštine Kosova 11. juna, Kurti je poručio da se Kosovo ne žuri po pitanju dijaloga sa Srbijom i dodao da je zvanični Beograd taj koji treba da prihvati realnost i nezavisno Kosovo.

Ponovio je i svoje stavove sa kojima će ući u proces dijaloga sa Srbijom, a oni su da Srbija prihvati nezavisnost Kosova, da prizna zločine koji su počinjeni na Kosovu i da Kosovo bude ravnopravna strana u dijalogu.

- Dijalog je započeo bez principa. Sam proces normalizacije odnosa nikada nije pretočen u sadržaj - rekao je Kurti, i ocijenio da je za postizanje konačnog sporazuma neophodna i volja EU.

Vučić je izjavio 10. juna da predstojeći dijalog u Briselu "neće biti jednostavan", kao i da je važno da dvije strane razgovaraju kako bi se spustile tenzije i osigurala sigurnost Srba na Kosovu.

- Oni (predstavnici Kosova) dolaze da naprave svoj šou, a mi smo posvećeni dijalogu - izjavio je Vučić novinarima u Jagodini u centralnoj Srbiji.

Dijalog dug deceniju

Dijalog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova počeo je u martu 2011. i vodili su ga šefovi pregovaračkih ekipa.

Načelno je zamišljeno da se u procesu razmatraju "praktična pitanja koja će olakšati živote građana". U oktobru 2012. godine proces se diže na politički nivo kada se u dijalog uključuju tadašnji premijeri Ivica Dačić i Hashim Thaci.

U aprilu 2013. godine postignut je Briselski sporazum, a većina dogovora iz ovog sporazuma nije provedena. Kosovska strana oklijeva da ide dalje sa implementacijom dogovora koja je u njenoj nadležnosti, a koja se tiče formiranja ZSO.

Proces dodatno otežava lobiranje Srbije protiv kosovske nezavisnosti u međunarodnim institucijama, ali i pojedinačno kod stranih država.

Cjelokupan proces je prošao kroz niz prepreka, a u jednom trenutku, najesen 2018. godine je došlo do potpune obustave procesa zato što je tadašnja kosovska vlada uvela taksu od 100 posto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Nakon zastoja od skoro godinu dana i ukidanja ove mjere, dijalog je obnovljen u julu 2020. godine, kada ga je u ime Kosova vodio bivši premijer Avdullah Hoti.

U septembru 2020. godine je održana posljednja runda na najvišem političkom nivou, kada je srbijanska strana pokrenula pitanje ZSO. Nakon ovog trenutka prištinska strana nije više imala spremnost da se vrati za pregovarački sto kako bi nastavila raspravu oko otvorenog pitanja.


(Vijesti.ba/ RSE)

Izdvajamo