10°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

23.06.2021 / 18:48 Svijet - Ruska vojska

Rusija ispalila hice upozorenja prema britanskom brodu u blizini Krima

Rusija ispalila hice upozorenja prema britanskom brodu u blizini Krima
Foto: FENA

Ruska vojska saopćila je da je jedan od njenih ratnih brodova ispalio hice upozorenja i avion je bacio bombe u srijedu kako bi odvratili britanski razarač u regiji u blizini Krima koju Moskva smatra svojim teritorijalnim vodama, ali je Bitanija negirala te tvrdnje i insistirala je da na njen brod nije otvorena vatra.

To je prvi put od vremena Hladnog rata da je Moskva priznala da je koristila bojevu municiju prema ratnom brodu NATO-a, odražavajući rastuće vojne incidente u jeku naglog jačanja napetosti između Rusije i Zapada.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da je patrolni brod ispalio hice upozorenja nakon što je britanski razarač HMS Defender ignorirao upozorenje protiv upada i uplovio je tri kilometra unutar ruskih terirorijalnih vioda u blizini Sevastopolja, glavne ruske mornaričke baze na Krimu. Ministarstvo dodaje da je ruski bombarder SU 24 također izbacio četiri bombe uoči prolaska britanskog broda kako bi ga uvjerio da promijeni kurs. Nakon nekoliko minuta, britanski ratni brod napustio je ruske vode, saopćilo je ministarstvo.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova osudila je manevar britanskog broda kao "grubu britansku provokaciju koja krši međunarodno pravo".

Ministarstvo odbrane saopćilo je da je pozvalo britanskog vojnog atašea u Moskvi kako bi izrazilo protest protiv "opasnog poteza" razarača. Ono je zatražilo od britanskih vlasti da istraže akciju posade brioda.

Britansko mninistarstvo odbrane negiralo je da je na Defender otvorena vatra i da je bio u ruskim vodama.

- Nikakvi hici upozorenja nisu ispaljeni na HMS Defender. Brod Kraljevske mornarice provodio je bezazlenu plovidbu kroz ukrajinske teritorijalne vode u skladu s međunarodnim pravom - navodi ministarstvo u saopćenju, prenosi AP.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo