10°C
Mostar 14°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 15°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

05.08.2021 / 08:22 Regija - 26. godišnjica

Akcija 'Oluja': Hrvatska slavi Dan pobjede

Akcija 'Oluja': Hrvatska slavi Dan pobjede
Foto: Pixsell

Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 26. godišnjicu oslobodilačke operacije Oluje u kojoj su 1995. oslobođena područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu te omogućene oslobodilačke akcije u Bosni i Hercegovini.

Centralna svečanost održat će se u Kninu, a program je koncipiran u saradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo s obzirom na specifične okolnosti uzrokovane pandemijom koronavirusa, zbog čega je broj uzvanika ograničen i određena je fizička distanca.

Dio svečanosti odvijat će se na stadionu NK Dinara uz najviše 1000 zvanica i građana.

Dolazak državnog vrha

U Kninu se očekuje dolazak cijelog državnog vrha, no bez prisustva političkih predstavnika srpske manjine, koji su najavili da ove godine neće doći na proslavu Oluje.

Zvonjava crkvenih zvona i ove će godine u jutarnjim satima simbolično obilježiti ulazak Hrvatske vojske u Knin tokom vojno-redarstvene operacije Oluja.

Nakon toga slijedi podizanje zastave Republike Hrvatske uz intonaciju državne himne, čitanje povjesnice o Oluji te imena poginulih i nestalih pripadnika VRO Oluja, a predviđeno je i ispaljivanje počasnih plutona te prelet aviona MiG-21.

Krila Oluje će letjeti

Nakon prigodnih govora održat će se program akrobatske grupe Krila Oluje oko 11 sati. U 11:45 misu u crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta predvodit će vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan. Navečer će se na Kninskoj tvrđavi održati koncert Orkestra Oružanih snaga i vatromet.

Šta se dogodilo 5. augusta 1995.?

Završna oslobodilačka vojno-redarstvena akcija Domovinskog rata Oluja počela je 4. augusta 1995. U njoj su nakon četiri godine okupacije velikosrpskih agresora oslobođena područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu, a omogućene su i oslobodilačke akcije u Bosni i Hercegovini.

Za samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage, u kojima je bilo ukupno oko 200 000 ljudi, oslobodile su nešto manje od 10.500 kvadratnih kilometara, odnosno gotovo petinu države, što je utjecalo na završetak rata u Bosni i Hercegovini te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

Hrvatska vojska i specijalne policijske jedinice krenule su 4. 8. 1995. u 5 sati u napad duž crte od Bosanskog Grahova na jugu do Jasenovca na istoku, na bojišnici dugoj više od 630 kilometara. Hrvatske snage u istočnoj Slavoniji i južnoj Dalmaciji stavljene su u stanje pripravnosti zbog mogućeg napada Vojske Jugoslavije i Vojske Republike Srpske iz BiH.

U prvim satima nakon početka oslobodilačke operacije predsjednik Republike Franjo Tuđman uputio je poruku hrvatskim građanima srpske nacionalnosti, u kojoj je pripadnike srpske paravojske pozvao da predaju oružje, uz jamstvo da će im biti udijeljena amnestija prema hrvatskim zakonima. Svi oni koji nisu djelatno sudjelovali u oružanoj pobuni protiv Republike Hrvatske pozvani su da ostanu kod svojih kuća i bez straha dočekaju hrvatsku vlast.

Na početku operacije Hrvatsko ratno zrakoplovstvo uništilo je neprijateljsko radio-relejno čvorište Ćelavac te središta veze na Petrovoj i Zrinskoj gori. Istoga dana oslobođeni su Sveti Rok nedaleko od Knina, koji se našao u okruženju, kao i više gradova i sela na širem okupiranom području.

Najveći uspjeh u operaciji postignut je u prijepodnevnim satima 5. augusta, kad su pripadnici 4. i 7. gardijske brigade Hrvatske vojske oslobodili Knin, dotadašnje središte i simbol srpske pobune, a tačno u podne na Kninskoj se tvrđavi zavijorila 20-metarska hrvatska zastava.

Uz Knin oslobođeni su i Gračac, Lovinac, Benkovac, Kijevo, Vrlika, Primišlje u blizini Slunja i Dubica, a hrvatske snage došle su na međunarodno priznatu granicu Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo