8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

15.09.2021 / 22:12 Regija - Pridružio se i Plenković

Hrvatska ismijala Vučića: Izmislio praznik

Hrvatska ismijala Vučića: Izmislio praznik
Foto: Vijesti.ba

Srbija i RS danas slave Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. 15. septembar izabran je jer je na taj dan probijen Solunski front.

Obilježavanje je s podsmijehom odjeknulo Hrvatskom, zbog činjenice da je Aleksandar Vučić pozvao Srbe u susjednim zemljama da izvjese srbijanske zastave, a da se ni Srbi u zaleđu Knina nisu odazvali njegovom pozivu.

Ovom temom bavili su se mediji u Hrvatskoj i poprilično ismijali Vučića.

Večernji list piše - Vučić izmislio praznik: Prekopirao je Albanski dan zastave. Dodaju kako se Aleksandar Vučić "na izmišljeni praznik u Beogradu hvalio oružjem".

- Ovakvo uvođenje novog praznika stvara pogubnu nestabilnost u regiji, komentirao je srbijanski historičar Milivoj Bešlin, prenosi Večernji.

Sebi u Hrvatskoj odbili su srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, koji ih je pozvao da na današnji praznik - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave - izvjese srpske zastave ma gdje živjeli, prenosi RTL. Neki čak nisu znali ni što se u Srbiji slavi, a načelnici općina, kažu, bave se drugim poslovima.

''Ne znam, prvi put čujem o tome'', rekla je Jovanka Popović iz Biskupije.

Ni svi stanovnici Srbije nisu znali što se danas slavi. Novinari N1 televizije su pitali građane na ulici, a ovo su neki od odgovora koje su dobili:


"Dan državnosti, ne?"

"14. veljače."

"Ne znam stvarno."

"Dan zastave, hoćete mi objasnit što je to?"

Praznik koji se slavi od prošle godine zajednički obilježavaju Srbija i Republika Srpska, koja je slaviti počela već sinoć.

Urednik lista Nova Stojan Drčelić kaže da, kada Vučićeva vlada poziva na jedinstvo, ona zapravo ne poziva na nacionalno jedinstvo.

"Poziva svoje biračko tijelo da se homogenizira prije predstojećih izbora, što je već ozbiljan dio političke kampanje", rekao je Drčelić za N1.

Drčelić smatra da, jednom kad Srpska napredna stranka izgubi vlast, ovaj datum nikoga neće zanimati niti će ga se itko sjećati.

Sve je komentirao i premijer Hrvatske Andrej Plenković.

''Takve akcije nemaju drugi smisao, osim provokacije'', ocijenio je Plenković.

Dodao je da su ožiljci Miloševićeva režima u regiji još živi.

''Svaka vrsta ovakve poruke je zbog izazivanja negativnog efekta. Hrvatska je zrela zemlja'', naglasio je Plenković.

Podržao je ''jasan i artikuliran stav Pupovca i Miloševića''' o tom pitanju.

''Mi ne tučemo na prvu loptu, ne nasjedamo na provokacije'', poručio je predsjednik Vlade.

Dodao je da se namjerno već godinama ne žesti.

''Najlakše je krenuti u ping-pong žestokih izjava, ali što ćemo postići. Mi ćemo se uvijek ponašati zrelo'', istaknuo je.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo