-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 2°C
Bihać 1°C

23.09.2021 / 11:14 Svijet - New York

Stoltenberg i Guterres o jačanju saradnje NATO-a i UN-a

Stoltenberg i Guterres o jačanju saradnje NATO-a i UN-a
Foto: NATO
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg razgovarao je s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija (UN) Antoniom Guterresom o jačanju saradnje na rješavanju globalnih problema.

Lideri NATO-a i UN-a sastali su se u srijedu navečer u New Yorku na marginama 76. zasjedanja Generalne skupštine UN-a, a tema razgovora bila su i dešavanja u Afganistanu, javlja Anadolija.

Iz NATO-a je saopćeno da je Stoltenberg informirao Guterresa o naporima koje NATO ulaže u procesu evakuacije ugroženih Afganistanaca te da mu je skrenuo pažnju na važnost pozivanja talibana na odgovornost i obaveze, uključujući poštivanje slobode kretanja, ljudskih prava i borbe protiv terorizma.

Dvojica lidera su razgovarala i o drugim globalnim sigurnosnim izazovima, uključujući klimatske promjene, a Stoltenberg je rekao da je suzbijanje klimatskih promjena postalo ključni posao za NATO i da savez poduzima mjere s jasnom političkom opredijeljenošću saveznika za značajno smanjenje vojnih emisija.

Napominjući da se saradnja između NATO-a i UN-a proširila u posljednjoj deceniji, u saopćenju se navodi da prioritetna područja zajedničkog rada uključuju podršku NATO-a mirovnim operacijama UN-a, borbu protiv terorizma, zaštitu civila i žena, mirovni i sigurnosni program.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo