2°C
Mostar 7°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C
Powered by Dark Sky

25.09.2021 / 15:29 BiH - Tužilaštvo BiH

Zatražen pritvor za trojicu uhapšenih u akciji 'Konak'

Zatražen pritvor za trojicu uhapšenih u akciji 'Konak'
Foto: Vijesti.ba

Tužiteljica Tužiteljstva BiH uputit će prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene pripadnike Granične policije BiH Rejhana Rakovića i Ensara Saličinovića te Kenita Čakića.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom zbog kaznenih djela zlouporabe položaja ili ovlasti, primanja dara i drugih oblika koristi i protuzakonitog posredovanja, koja se odnose na koruptivna ponašanja i aktivnosti prilikom natječaja za prijem uposlenika u Graničnu policiju BiH.

Pritvor je zatražen kako bi Tužiteljstvo BiH zajedno sa SIPA i ostalim partnerskim institucijama i agencijama, moglo neometano nastaviti i okončati istragu protiv navedenih osumnjičenih.

Tijekom izvršenih pretresa kod jednog osumnjičenog pronađen je novac koji potiče iz počinjenog kaznenog djela, a također u narednom periodu predstoji više potrebnih vještačenja i drugih radnji dokazivanja, zbog kojih je potrebno da osumnjičeni budu u pritvoru kako ne bi mogli ometati istragu i rad policijskih organa.

Mjera pritvora bit će predložena iz razloga opisanih u članku 132. stavak 1. točke b) i c), odnosno zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, te ponoviti kazneno djelo ili dovršiti započeto.

Prijedlog za određivanje pritvora bit će upućen Sudu BiH a Tužiteljstvo BiH nastavlja intenzivnu istragu u ovom predmetu.(Vijesti.ba)

Izdvajamo