1°C
Mostar 6°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 6°C
Bihać 6°C
Powered by Dark Sky

03.10.2021 / 14:09 Kultura - MESS

Nijazu Alispahiću Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra

Nijazu Alispahiću Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra
Foto: Facebook

Direkcija festivala MESS, svoje najviše priznanje, Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra, ove godine s dodjeljuje Nijazu Alispahiću, književniku, dramskom piscu, dugogodišnjem umjetničkom direktoru i dramaturgu Narodnog pozorišta u Tuzli.

„Ostavio je dubok pozorišni trag djelujući u svojoj sredini kao pisac i dramaturg koji je svojim djelima nametnuo Tuzlu kao nezaobilaznu umjetničku i teatarsku činjenicu. Osvajao je prestižne nagrade na svim bosanskohercegovačkim festivalima sa predstavama koje su ispisale najuzvišenije domete bh. teatra. Ipak, najdublji trag u književnosti južnoslovenskih prostora ostavlja kao autor drama i libreta za opere koje tematiziraju događaje iz historije i kulturne baštine Bosne i Hercegovine“, stoji u obrazloženju Direkcije Festivala MESS.

Kako se dalje ističe, kuriozitet njegovog književnog i teatarskog rada svakako je činjenica da je po motivima vlastitih triju drama uspio napisati i operska libreta čime postaje bh. klasik koji će uvijek intigirati savremenu teatarsku produkciju. Nemjerljiv je njegov doprinos teatarskoj kulturi i kroz uređivanje jednog od najboljih časopisa “Pozorište”.

Nijaz Alispahić u svom umjetničkom opusu obuhvata široko polje izražavanja: od poezije, proze, drame, mnogih dramatizacija, radova iz teatrologije i kritike, esejistike i publicistike, pozorišne i televizijske režije, istraživanja književno-dramske baštine. „Ovo najveće festivalsko priznanje odlazi u ruke jednoj od najznačajnijih umjetničkih figura bosanskohercegovačke teatarske scene – Nijazu Alispahiću“, zaključeno je ispred Direkcije Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Ceremonija dodjele nagrade bit će upriličena u ponedjeljak, 04. oktobra, 2021. u 18 sati i 30 minuta u Narodnom pozorištu Sarajevo.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo